-----------------------------------
Mircea Pteancu
25 Oct 2023 23:29


-----------------------------------
Luna Octombrie 2023 este o luna record pentru mine. Un record nu prea laudabil deoarece consta in cele mai multe observatii neconsemnate in rapoarte.
In aceasta luna mi s-a imbogatiti dotarea cu un vizor binocular Nikon de foarte buna calitate si pe care l-am testat pe trei telescoape. Multumesc Tudor !
Am intrat apoi in posesia unui ocular Tele Vue Radian 3mm pe care l-am testat pe doua telescoape iar un ocular Q70 pe standard de 2'' este la mine pentru familiarizare. Pentru ultimele doua, multumesc Armand !
Am avut placerea sa fiu vizitat de catre Sorin aka ''sorini'' impreuna cu binoscopul sau de 70mm si cu care am facut observatii o seara intreaga si ne-am distrat foarte bine,vazand zeci de obiecte. Multumesc Sorin !
Toate aceste observatii au fost ca un fel de febra, luat de val am omis sa notez ce obiecte am vazut si cum s-au vazut.
Dar de acum revin la normal.

In aceasta seara de Miercuri 25 Octombrie a.c. am efectuat observatii cu telescopul Maksutov ETX 90mm F/14 cu ocularele Sirius Plossl 25mm/ 50x + Sirius Plossl 10mm/ 125x + ocular zoom Seben 8-24mm/ 52x - 156x.

- Am centrat cautatorul 6x30mm pe Luna. A trebuit sa refac acest reglaj deoarece cautatorul a ramas asa cum l-am folosit pe ''Ratusca cea urata'' la observatiile din ''Noaptea cercetatorilor''.
Cerul era strabatut de nori subtiri iar prognoza nu era buna. Detaliile selenare se vedeau excelent in pauzele dintre nori si estompate cand erau acoperite de norii subtiri.

- La Saturn sevedea bine globul si inelul, slab o banda iar cu vederea periferica se zarea Titan spre NV

- Epsilon 1-2 a prezentat cinci stele : A,B,C,D si I la 125x,cu inele de difractie frumos desenate

- Rasalgheti/ Alfa Her avea sa devina Regina Balului, rezolvata si separata larg, cu primara de un oranj intens si companionul cu focuri verzui, fiecare disc Airy vazandu-se pe inelul de difractie al celeilalte stele iar inelele de difractie erau imbratisate. Imagine feerica !

- IC 4665 in Ophiuchus s-a vazut cu 15 stele rezolvate

- Pi Aql a necesitat marirea de 156x pentru a fi bine rezolvata dar si atunci, doar intermitent, dupa capriciile norilor.

- Zeta Lyr, larg separata si Beta Lyr cu trei companioni in forma de litera Y

- M57 s-a vazut ca un covrig cetos, foarte intunecat iar din roiul Steph 1 s-au vazut doar componentele AB ale stelei duble H 6  3 - descoperita deci de Herschel, tatal

- Prognoza meteo adversa se confirma, nu mai era cer cat de cat liber decat spre Est.
Am rezolvat Almach/Gamma And cu contrast de culoare uimitor de viu pentru atmosfera atat de cetoasa.

- NGC 457 incape la fix in campul ocularului Plossl 10mm la 125x.

- Am incheiat cu Jupiter la care se vedeau doua benzi, Europa si Io la mica distanta spre Vest si Ganymede si Callisto la distanta mare spre Est.

Norii au acoperit intreg cerul. 
M-am bucurat ca am profitat de cerul senin ... asa cum a fost si cat a fost. 
Seara aceasta de 25 Octombrie 2023 nu se va mai intoarce. Stop.

Mircea