-----------------------------------
tudor
01 Oct 2023 15:12


-----------------------------------
Nagler sunt ni&#537;te oculare superbe! Felicitări!
 "Teoria legata de Naguri ca ar avea belele la pozitionare" amintita de tine, &#539;ine mai mult de estetica FOVului nu de un neajuns al ocularelor, &#537;i se explica astfel:
Datorita distantei de privit mici (eye relief) &#537;i campului aparent mare de 82&#8304;, aceste oculare sunt limitate când vine vorba de privit întregul FOV dintr-o data pana la diafragma de camp. Pentru a vedea tot FOVul  trebuie sa ne mul&#539;umim cu miscarea fetei în fa&#539;a ocularului ca să vedem spre margini. Aici este problema tuturor ocularelor de 82&#8304; sau mai mari, nu numai a acestor Nagle-uri. Asta pentru ca AFOVul cel mai mare pe care îl poate vedea ochiul uman, intr-un mod natural si fara eforturi de vedere periferica si fără să se mi&#537;te în FOV, este cam 65&#8304;-70&#8304;. Dupa cum spuneam, aici este vorba de estetica imaginii generale fiind un aspect subiectiv. Un ocular de 65&#8304;-70&#8304; te lasa sa privesti intregul camp pana la field stop dintr-o singura privire, dand senzatia imersiva a privirii printr-un geam dintr-o data. Cu Nagler observi dintr-o data tot aceste 65&#8304;- 70&#8304; din cele 82&#8304;, dar singura diferenta este ca nu se mai vede "rama geamului" (field stopul). Insa, daca misti capul poti vedea &#537;i o parte din "rama geamului", dar niciodată tot field stopul deodată, intreg ca un cerc (poate doar cu vedere periferica in unele cazuri rare). Avantajul ocularelor de 82&#8304; este atunci când urmărim o planeta dintr-un capăt al FOVului în celalat, fara sa mai mi&#537;căm telescopul asa de des, in schimb trebuie sa ne mi&#537;căm noi capul în fa&#539;a lentilei ocularului ca să urmărim planeta.