-----------------------------------
julliano
27 Sep 2023 12:06


-----------------------------------
Aseara am iesit si eu sa testez luneta 150ed la Planete si Luna.

Luna nu a fost prea sus, insa a fost destul de spectaculoasa. Am urmarit in special zona craterului Plato unde am vazut cele 3 cratere mici centrale plus unul mic din margine. Apoi zona Piazzi (Y, W, B, U) cu crarere de 3-4 km dar se vedea si altele mai mici, am aproximat eu cred ca de 2km. Rila din Vallis Schroteri s-a vazut si ea super detaliat si spectaculos.

La Saturn se vedeau cateva benzi pe glob, iar diviziunea Cassini era vizibila aproape dintr-o parte intr-alta, dar ce m-a impresionat e faptul ca pana acum nu mai vazusem Ring C (Crepe Ring), pentru ca este inelul cel mai slab luminat si lipsit de contrast chiar de langa glob si este destul de dificil de observat, acum au fost momente cu seeing stabil cand s-a vazut Ring C destul de evident.

Jupiter a fost motivul pentru care am stat pana pe la 3 dimineata ca sa ma bucur de toata splendoarea lui. Detalii cum nu mai vazusem pana acum, cred prin niciun instrument, cele 2 benzi principale erau brodate cu multe detalii si ondulari care ieseau din benzi, cateva benzi f fine in zona polara Sud, iar in zona polara Nord se intuiau detalii aditionale can atmosfera permitea. 
Marea pata rosie prezenta detalii care la exterior erau de un roz mai spalacit ce crestea in intensitate si saturatie inspre centru unde se vedea ca o zona centrala mai inchisa, maronie. Marea pata era inconjurata de niste nori fini albi ca un contur bine definit incastrat in banda sudica. 

Observatiile planetare si lunare au fost facute la aproximativ 280x, cu binoviewer maxbright 2 si Morpheus 17.5mm plus un barlow APM pe binoviewer si diagonala prisma zeiss.

Inspre final se ridicase si Orion, insa inca mai prezenta o usoara turblenta, nu era destul de sus. Prin bino plus Morpeus 12.5mm s-a vazut splendid, am reusit sa vad si E star din Trapezium, insa cu fluctuatii. Cel mai spectaculos s-a vazut prin binoviewer cu ES 24 68 la 50x, pentru ca nebuloasa era incadrata si de stelele din zona C Ori si Iota Ori.

Cer senin!
Iulian