-----------------------------------
Mig71
24 Sep 2023 13:50


-----------------------------------
Salut, 
Aseara a iesit in zona de dealuri din jud Buzau . Am folosit luneta SW 102 /600. Cerul senin si poluare luminoasa destul de mica. In vale este un sat risipit iluminat cu Led dar care  nu strica prea rau  cerul.
Am inceput cu Luna , imagini bune cu ocularul de 6 mm la 100X. Am mai folosit oculare de 25 mm si 17 mm sa observ M 2 si M 15. Imagini ca niste pete luminoase evidente. La Saturn am fost surprins de claritatea imaginii cu ocularul de SW planetary 6 mm. Planeta era mica dar se vedea bine spatiul dintre planeta si inel , contrast super si fara aberatii cromat cromatice. Si la Luna cu ocularul  TS optics  70 grade 17 mm nu apar culorile galbene sau albastre pe marginea Lunii care apar la ocularul SW 25 mm Plossl.
Din pacate din padurea de langa se tot auzeau zgomote de crengi rupte de pasi si niste caini de prin zona latrau agitati . Am strans la repezeala si am facut o retragere strategica si fara pierderi . Anul trecut am vazut in padurea respectiva turma de mistret, caprioare si urme de urs . 
Mi-a ramas in cap vederea lui Saturn, data viitoare voi incerca si ocularul de 4 mm. Pana acum am folosit luneta mai mult la DSO pe post de instrument de camp larg.

Gelu