-----------------------------------
dmtr69
16 Sep 2023 08:23


-----------------------------------
Si eu am fost si sunt inca multumit de vechiul meu newton SW. Este telescopul preferat, l-am folosit mult mai mult decat luneta (care chiar daca este "apo", culorile nu le focalizeaza la fel). Sigur, sunt si probleme care trebuie tratate ca provocari: 
-o colimare buna (foarte buna pentru F4)-aceasta se pastreaza in timp daca nu busesti tubul;
- este mai sensibil la seeing (pozele vor fi la rezolutie mai mare de 1as/px); 
-climatizarea este obligatorie (cel putin o ora inainte de sesiune, poate doua la oglinda de 8");
- tubul fiind de otel este supus contractiei, la scaderea temperaturii cu vreo doua grade, trebuie refocalizat;
-pentru a evita orice flexura, tubul trebuie rigidizat- inelele de prindere sa fie mai departate, unul aproape de focuser, celalalt aproape de primara. Nu stiu de ce pun producatorii sine atat de scurte, potrivite pentru lunete mici;
-problema condensului trebuie tratata foarte serios. Parasolarul adaugat face treaba buna in majoritatea situatiilor. Insa daca tinta trece pe la zenit, nici parasolarul, nici ventilatorul din spatele primarei nu sunt suficiente. Ventilatorul ar trebui sa sufle o mica parte din curent pe langa primara, in tub, unde ar trebui sa impiedice condensul. Nu prea se intampla asta. Am vazut ca unii au pus ventilator pe tub, deasupra primarei, sa sufle razant. Pentru secundara s-au facut incalzitoare.