-----------------------------------
Vizitator
01 Mai 2005 14:43

Re: Telescop 150/750
-----------------------------------
Salve !

Recent am cumparat un telescop (150mm, f:750, oculare Plossl 25,20,15,10,6.5mm, barlow 2X). Deocamdata, am putut sa il testez doar din apartament, observand Jupiter. Am ramas insa putin dezamagit caci nu am reusit sa vad nici macar o banda a planetei, chiar cu ocularul de 6.5. De fapt, imaginea a fost mereu destul de tulbure, desi am incercat in 4 nopti... 
Eu mai am o luneta 60mm, f700 (oculare Kellner), si observand Jupiter si cu luneta, am constatat ca imaginea cu telescopul de 150 este doar cu putin mai buna... Totusi, ma asteptam la o diferenta destul de mare intre cele doua instrumente, chiar daca telescopul are focala mica... Am vazut pe net poze facute cu telescop identic si nu prea se compara cu ce am vazut eu prin el...

Acuma, intrebarile mele ar fi:
- se intampla asta din cauza faptului ca observ din Bucuresti (poluare luminoasa, smog..etc..) sau este alta cauza ?
- sa fie cauza oglinda sferica cu care e dotat ? 
- cu o oglinda parabolica (cum intentionez sa cumpar) imaginea o sa fie mult mai clara, in ciuda comei ?
Mentionez ca telescopul e bine colimat.

Thanks!

E din cauza ca ai observat de pe balcon, si turbulenta nu ti-a permis sa vezi decat o imagine incetosata, tulbure. Incearca sa iesi undeva intr-un loc deschis, un parc putin luminat ar fi execelent. Spre deosebire de lunete, telescoapele au nevoie de un anumit timp de racire, de egalare a temperaturii oglinzii cu a mediului inconjurator. Asadar tine telescopul afara cateva minute (1 ora) pana sa incepi observatia.

florin_astro@yahoo.co.uk