-----------------------------------
Mircea Pteancu
12 Sep 2023 21:24

Re: Introducere in observatii duble
-----------------------------------
 am observat ca dublele sunt ori neglijate ori total uitate din bazele de date.
De unde sa incep? Cum procedeaza un incepator? Cum procedeaza un expert?

Alexandru

Ai dreptate atunci cand spui ca stelele duble sunt neglijate de catre astronomii profesionisti.
Dar astronomii amatori cultiva observarea stelelor duble. 
Sunt sectiuni active pentru observatorii de duble pe majoritatea forumurilor de astronomi amatori. Si chiar si pe ''astronomy.ro''.

Pe de alta parte, nu tuturor astronomilor amatori le plac stelele duble. Sunt multi care inafara de Albireo nu au vazut altele. Stelele duble au ca cerinta de baza un telescop de buna calitate, bine colimat si ''ochi'' bine antrenat.
Noi te putem ajuta in privinta colimarii telescopului si in formarea ''ochiului'' antrenat.
Sfatul meu personal este sa incepi cu observarea listei lui Astronomical League , recomandata de Armand.
Dupa acumularea de experienta personala prin observatii efective de stele duble, vei fi mai pregatit pentru liste intocmite de tine.
Poti sa scrii si sa discutam  despre observatiile tale de stele duble si multiple la sectiunea dedicata, incepand de la urmatoarea ta observatie.

https://www.astronomy.ro/forum/Stele-duble-f84.html

Am lasat la sfarsit partea cea mai buna : vei intalni dificultati, sa nu ai indoieli in aceasta privinta. Observarea stelelor duble este o activitate formativa, foarte ''zen'', care te schimba ca persoana.
Iti pune la incercare rabdarea,  perseverenta si iti activeaza dorinta de autodepasire.

Succes, Mircea