-----------------------------------
mihai_mail_ro
29 Aug 2023 12:37

APM140 ED defect
-----------------------------------
Am o intamplare legata de achizitia unui APM140 ED second-hand care cred ca este interesanta pt toti.

In luna Mai am am gasit pe un site din Italia la sectiunea "usato" un telescop APM 140 ED cu reducator 0,65 la un pret bun (2200 EUR, pretul nou al telescopului fara reducator este 3100 EUR). 
Urmaresc de mult timp acest telescop FPL53, fiind dublet este mai usor decat un triplet si la f7 este destul de scurt.
Am decis ca este riscant dar merita sa incerc sa il iau, mai ales ca review-urile sunt f pozitive.
Cand a sosit telescopul parea destul de prost impachetat, cutia era simpla si fara prea multe protectii de soc dar nu am vazut urme vizibile de lovire.
Nu am apucat sa il testez decat dupa cateva saptamani dar primele observatii au aratat o puternica decolimare, mai degraba coma specifica unui Newton, dar pe tot campul vizual.
Am trecut deci sa incerc sa il colimez cu o stea artificiala dar dupa cateva zile m-am dat batut, reglajul din suruburile push-pull nu erau suficiente pt ajustarea punctiforma a inelelor de difractie.
In plus am descopetit ca focuserul era defect, avea 2 din cele 3 garnituri de rulare din teflon rasucite, urmare a unei supragreutati sau utilizarii defectuoase.
Am trecut la repararea si verificarea focuserului dar in final imaginea era tot decolimata.