-----------------------------------
KOLS
26 Aug 2023 01:19

First Post!
-----------------------------------
Salutare, tuturor!

Aceasta este prima mea postare pe forum asa ca, in cazul in care voi incalca vreo regula de care nu stiu, postarea vine cu scuzele de rigoare ! :D

Voiam sa va prezint telescopul meu si sa va cer parerea in legatura cu un aspect tehnic al acestuia.

Am achizitionat acum cateva luni acest Dobsonian de la Bresser (ar trebui sa fie niste imagini atasate pe aici pe undeva) impreuna cu un eyepiece de 6mm. 
De atunci, cand cerul e senin si simt ca lombarele mele au chef de un mic workout, scot bestiuta in curte si explorez cerul, in stilul meu haotic de incepator care nu prea stie la ce se uita :lol: . 
{Ca side note, sa ma fereasca Domnu&#8216;; de ce-ar fi fost pe mine daca luam, pana la urma, dob de 10inch; asa cum planuiam. Am 24 de ani si, in mintea mea, toate avertizarile veteranilor la adresa pustilor ca mine, cum ca ar fi greu de transportat, scos din casa, sau chiar si mutat de colo-colo, nu erau decat exagerari. Cateva luni de plimbat niste zeci de metri pe asta mic, de 8, si m-am lamurit :lol: M-am racorit si o sa mai acord niste timp pana sa ma ia febra aperturii, vedem cat o dura si asta :D.}

Deci, cum spuneam, cand ies la observatii, sunt destul de haotic in approach-ul pe care il am. Imi face mare placere sa ma plimb de la o stea la alta, iar in cazul in care dau de ceva mai interesant, aka mai luminos, este o surpriza binevenita! 
O mica problema a aparut atunci cand am inceput sa am tinte (slava Stellarium) si sa imi propun sa vad obiecte specifice.
Nu cred ca este neaparat o problema, atata cat este o inconvenienta, dar consider ca finder-scope-ul cu care a venit telescopul lasa de dorit. Din experientele de pana acum, este foarte clunky si incomod. L-oi fi aliniat eu aiurea si mi-oi fi facut-o cu mana mea, naiba stie, cert este ca ma pune in niste pozitii cateodata din care ma intreb daca reusesc sa ma mai indrept. Pe langa asta, magnificatia impreuna cu optica fooaaaarte proasta a finder-ului sunt o combinatie letala. La planete nu am probleme, dar stelele mai indepartate sau DSO-urile sunt o provocare. Prima data cand am incercat sa gasesc M13, m-am chinuit timp de o ora cu un EP de 25mm pana sa il gasesc :lol: .

Intrebarea mea, pana la urma, este urmatoarea: Mai exista oameni pe forum care au acest model de prindere a cautatorului pe telescop, si care au facut un upgrade? Ma intereseaza sa montez ceva fara magnificatie, cum ar fi poate un red-dot. Poate ca deja visez prea departe dar exista posibilitatea sa montez un Telrad acolo?  Toate finderele par sa aiba alte feluri de prindere, nu prea am gasit niciunul care sa se potriveasca cu locasul de pe telescopul meu. 
Poate nu am cautat eu destul de bine asa ca voi mai incerca, dar am considerat ca cel mai bine ar fi sa va intreb pe voi :D. 

Va multumesc anticipat pentru orice raspuns!

Seara frumoasa si cer senin!  :)