-----------------------------------
Mircea Pteancu
15 Aug 2023 12:54


-----------------------------------
Felicitari David, evoluezi foarte frumos. Toate aceste cunostinte te vor ajuta enorm in viitor sa gasesti si sa savurezi frumusetile cerului.
Douazeci de meteori perseizi este un rezultat foarte frumos.
Sper ca ai inceput sa tii un jurnal de observatii scris, ca deja ai tot mai multe obiecte vazute iar memoria nu-i de mare incredere pe termen lung.

Astept cu mare drag sa citesc rapoartele tale care arata un progres constant, cer senin !

Ultima data am observat Gamma Cas pe 10 August. Cu ochii liberi, evident !
Folosind stelele de comparatie Eta UMa si Zeta UMa, am apreciat pe Gam Cas la 2,1mv. Aceste stele se aflau cam la aceeasi inaltime cu Gamma Cas.
Vad pe situl AAVSO ca un alt observator a raportat valoarea de 1,7mv ceea ce mie mi se pare eronat. Gam Cas a fost categoric mai slab luminos ca Alkaid = 1,85mv si mai apropiat ca luminozitate de Zeta UMa/ Mizar = 2,20mv.

Intre timp, intr-un colt opus al cerului, la Sud-Vest se petrece o alta drama cosmica, foarte vizibila si ea cu ochii liberi. 
Daca verificat in Stellarium, de pilda, vom vedea pe Delta Scorpii listata la 2,35mv. De fapt si cu aceasta stea se intampla ceva, este in realitate mai luminoasa decat valoarea ''oficiala''. 
Incepand de Joi, 10 August, am inclus pe Delta Sco in meniul de observatii. Folosind pe Antares si pe Beta Sco ca stele de comparatie, am apreciat pe Delta Sco la 1,8mv.
Aceasta este o crestere notabila in luminozitate daca ne amintim ca Antares este considerat de aproximativ magnitudinea 1, dupa literatura anglo-saxona si toata fanfara lor de situri de internet.
Lucrurile se complica deoarece Antares este la randul ei o stea variabila dar de mica amplitudine.
As fi putut folosi pe Alfa Ophiuchi dar era la jumate cer distanta deci extinctia atmosferica ar introduce diferente poate chiar mai mari ca variatiile lui Antares.

Francezii, prin AFOEV, au masurat fotometric si au cartat Antares, in Atlasul Brun revizuit, la 1,3mv. 
Folosind valorile fotometrice din atlasul Brun, am obtinut pentru Delta Sco magnitudinea 2,1mv.
Din pacate, din cauza obstacolelor, nu am putut sa compar direct pe Del Sco cu Gam Cas.

Eu am folosit valorile V din Simbad si anume Antares = 9,1 si Beta Sco = 2,65 si astfel am obtinut Del Sco= 1,8mv.

AAVSO nu ofera harti pentru Del Sco sau Alfa Her sau alte variabile vizibile cu ochiul liber.
Astept insa cu interes sa putem observa pe Betelgeus pentru care avem harta AAVSO.
Una peste alta, vad ca stele precum R Lyr, Gam Cas sau Del Sco pot si  cresc  la fel de mult in luminozitate ca Betelgeus.

Desigur, prin aceste mici informatii ca poate cerul ia foc chiar sub ochii nostri ( care ochi ar trebui sa faca observatii pentru a vedea aceste lucruri )  n-as vrea sa-i intrerup pe savantii mei colegi de forum din discutiile profunde si de mare importanta practica despre bigbanguri si centrul Universului ... :ugeek: 

Cer senin, Mircea