-----------------------------------
CristiB
09 Aug 2023 18:34


-----------------------------------
Am mai cautat informatii si pe cloudynight iar cei de acolo s-au orientat mai mult, in urma Review-urilor foarte bune, spre modelele APM 20x80 si 25x100 ambele ED.
Asa ca unind informatiile de aici cu cele de pe acel forum am hotarat sa mai ridic un pic stacheta si sa fie un factor x de minim 20 si obiective de minim 80mm. 
Si cum cea mai buna alegere o faci avand binoclurile in carne si oase in fata ochilor m-am dus la Teleskop Service sa vad ce o sa iasa.
Stiam deja ca le au pe stoc, mi le-au adus si le-am probat pe ambele. Imagine buna la amandoua, foarte luminoase, se simte apertura mai generoasa.  Diferenta de marire nu am simtit-o foarte mare, aproape la fel, in schimb apar diferente mari atunci cand vorbim de dimensiuni si greutate.  Si cum dorinta mea e sa fie cat mai transportabil m-am oprit la 20x80 care are 2,400kg , deci inca transportabil intr-un rucsac alaturi de alte lucruri. Poate fi tinut o mica perioada si in mana, la variata de 25x100 putem uita din start de observatii direct din mana.
Cel de 100mm e bun pentru cineva ce are deja acasa conditii potrivite pentru observatii, ceea ce nu-i cazul meu. Eu trebuie sa ies din oras si sa urc pe munte. Dezavantajul e tot deranjul cu deplasarea, avantajul e un cer negru dar si altitudinea care mai ajuta suplimentar apertura.
Bineinteles ca acum cand am ajuns acasa si vreau sa-l testez si pe cer a venit ploaia care sigur va dura o zi-doua! &#128578;