-----------------------------------
Mircea Pteancu
27 Iul 2023 23:24


-----------------------------------
Multumesc Marius si multumesc Tudor pentru comentarii si ... aprecieri !

Nova ''pidosnica'' R CrB s-a enervat si aseara am avut parte de o balba ... cum zic tontii aia de la marile televiziuni ... epica !
De cateva saptamani bune, R CrB ''plutea'' ca stralucire intre magnitudinile 8,1 si 8,9 - ca sa le dau pe cele ale stelelor de comparatie ''de serviciu''. Aseara, pregatit sufleteste pentru un nou 8+++ asa caldut, ma uit in ocular si ... era lata, bre !!!  Stelele de comparatie ''nu mai era bune''. 
R CrB devenise binisor mai luminoasa ca steaua de comparatie ''mai luminoasa''. 
Am mormait eu si am molfait eu privind harta vreo trei-patru minute si cand m-am hotarat, am sarit de pe scaun si am mers la telescop. Unde am ramas cu gura cascata. Cand m-am dus sa consult harta, cerul era limpede, senin. In cele trei-patru minute, tot cerul - cu exceptia unui coltisor din Sud-Vest unde se vedea Luna, a fost acoperit de nori. Nori de nori, chestiile alea gri si renumite pentru faptul ca nu-s transparente la lumina stelelor ...   :o   :shock:  :evil:  :(
A trebuit sa astept vreo ora pana sa reiau sitcomul. Am apreciat pe R CrB la 7,9mv.
Estimarea precedenta a fost de 8,5mv. 

Pe Gamma Cas l-am vazut aseara ca avand magnitudinea 2,3, egala cu cea a lui Beta Cas si cam la egalitate cu Sadr. Voi cum vedeti aceste stele, adica de ce magnitudini ?

Cer senin, Mircea