-----------------------------------
Alexandru Claudiu
25 Iul 2023 21:28

Dumbbell nebula - iulie 2023
-----------------------------------
Salutare.

In urma cu 2 ani am fotografiat cu un SkyGuider Pro si un Canon 7D nemodificat + Sigma 150-600 (fara filtre) nebuloasa Haltera (M27). Am identificat-o si incadrat-o "ochiometric", fara plate-solving, fara nimic... . A fost o lupta de cel putin 30-45 min ca s-o gasesc...dar si o mare incantare cand mi-a iesit o pata verde in poza avand un timp de integrare de 30 min. 

De atunci am ramas fascinat de aceasta nebuloasa, iar imaginile exceptionale cu ea pe care le-am vazut pe acest forum (exemplu cele ale lui Marius: https://www.astronomy.ro/forum/files/dumbbell_nebula_05_207.jpg)  m-au convins sa reincerc s-o fotografiez cu un echipament imbunatatit.

Pe 23 iulie 2023, am reluat fotografierea ei de la tara, zona Olteniei, langa Valcea, Bortle 4. Timp integrare 5 ore si 18 min.

Cadre Light: 106 x 3 min
Cadre Dark: 15
Cadre Bias: 100

Echipament: Eq6-R, camera Asi 533 MC, -5C, gain 101, AsiAir+
Desi de cand am luat montura EQ6-R ma chinui sa am un ghidaj cat mai bun si stele rotunde...si nu reusesc, in noaptea respectiva am avut un ghidaj perfect: erorile erau de  0.09" pe RA si 0.05 "pe DEC, Total: 0.11". Insa stelele tot nu erau rotunde...apoi, a 2-a zi, mi-am dat seama ca lentila de ghidaj era defocusata. Asadar dejeaba ma bucuram eu ca am un super ghidaj ...

Oricum, semnalul acumulat a fost destul de bun. Prelucrarea, insa, mi s-a parut mult mai dificila decat ma asteptam. Am avut 2 probleme: nucleul era supraexpus. Iar dupa ce am rezolvat procesarea pentru supraexpunere am pierdut culorile din nucleu. Asa ca am reluat prelucrarea de 3 ori si pana la urma a iesit ceva multumitor ...zic eu. Daca as cunoaste mai bine Pixinsight cu siguranta ar iesi mai bine.