-----------------------------------
tudor
23 Iul 2023 23:58


-----------------------------------
Salutare!
Va voi prezenta o etapizare a observa&#539;iilor mele binoculare, facute Cometei E1 Atlas din ultimele zile. Aceasta este cea de-a zecea cometa observata de mine
ZIUA1  19.07.2023
Bucure&#537;ti, balcon, cerul în&#539;esat pe alocuri de nori, poluare luminoasa. Am încercat prin binoclu 70mm dar nici o &#537;ansă. Cometa a fost observată doar cu binoclul 28x110. &#536;i chiar &#537;i cu el foarte greu cu vedere indirectă, necesitând cunoa&#537;terea exacta a pozi&#539;iei cometei.
ZIUA 2 21.07.2023
Bucuresti, balcon. Norii erau încă prezen&#539;i ici colo. Cu prezenta implacabila a poluarii luminoase bucure&#537;tene, cea mai "smechera" poluare din tara, m-am obi&#537;nuit deja ca fiind o trista realitatete. Dar cerul fiind mai bun decât in ziua precedenta (acum vedeam cu ochiul liber trei stele în Carul mic) am zis sa încerc de data asta sa cobor stacheta aperturii la 70mm. Am folosit perechea de oculare TV Delite 11mm. Dar cometa nu se putea vedea! Totu&#537;i am mai încercat un truc. &#536;tiind din diagramele de transmisie ale filtrelor mele UHC Baader L Booster ca sunt utile la observarea cometelor, le-am pus pe oculare. Filtrele UHC Baader Nebula, spre deosebire de alte filtre UHC, au o transmisie foarte bună în zona carbonului ce le face folositoare la observarea unor comete. Surpriza nu a întârziat sa apară. Cometa si-a făcut apari&#539;ia ca prin magie! Totu&#537;i am vazut-o greu &#537;i doar cu vedere indirectă. Daca nu stiam cu exactitate unde sa ma uit, practic nu as fi putut sa o vad.  Am făcut &#537;i un desen la ocular.
ZIUA 3 22.07.2023
Provita de Sus, cerul fantastic pentru un bucure&#537;tean ca mine. Dar trebuia sa mă mi&#537;c repede ca am văzut prognoza ce zicea că intr-o oră cerul se acoperă cu nori &#537;i apoi vine &#537;i o ploaie. Chiar asa a &#537;i fost. Dar tocmai pt fereastra asta de o oră mi-am luat Fregata de 70mm cu mine. Am trecut la treaba imediat, crezând ca o să îmi fie greu sa găsesc cometa pt că nu imi facusem tema cu privire la locul exact al cometei in noaptea aceea. A&#537;a că am revizitat, pe rand, locurile unde văzusem deja cometa din Bucuresti si cu care eram deja foarte familirizat. Iar, dupa cinci minute de itinerariu stelar, am ajuns în ultimul loc cunoscut unde vazusem cu o zi inainte cometa. Un pic mai in dreapta si mai in sus mi-a "sărit" în fa&#539;a cometa in noua sa locatie. Atât de evidenta era! Era ca un roi globular difuz. Am folosit  doar ocularele Baader Morpheus 17.5mm
SUPLIMENT ziua 3
După ce am observat mai mult timp cometa, tot îmi mai rămăseseră vreo 45 minute de observa&#539;ii până să vină norii deja prezen&#539;i amenin&#539;ător la orizont. A&#537;a că am navigat cu Fregata fără nici o &#539;intă anume. Pur &#537;i simplu am făcut o plimbare pe străzile cartierului nostru "Calea Laptelui". Fereastra enorma de 76 grade, campul de 3.3 grade,  &#537;i puterea 23x au făcut plimbarea cu adevărat imersiva &#537;i extrem de bogată în stele. Stelele parcă formau un scris mărunt pe o tabla mare neagră. Această plimbare spectaculoasă mi-a hrănit setea astronomica pe care o aveam generată de câteva stele vizibile din balconasul meu bucure&#537;tean.

Mai jos pun poze cu instrumentele folosite in aceste zile: