-----------------------------------
Mircea Pteancu
22 Iul 2023 01:12


-----------------------------------
Marius

Inca odata, multumesc pentru informatie !

Mig71

Inteleg ca ai folosit telescopul de 250mm. Asa patesc si eu cand incerc sa observ ISS cu dobul de 250mm sau cu cel de 200mm. Au focala prea lunga pentru asa ceva, adica marirea este prea mare,in mod inerent. Incearca cu luneta RFT, armata cu RDF, ca sa poti tinti ''in fata'' statiei si asa sa o prinzi in campul ocularului.

Aseara, Joi 20 Iulie, in loc sa stau sa ascult noua emisiune a lui Markus Schulz, ce faceam eu oare ... ?
Faceam observatii astronomice in conditii adverse. Cerul era traversat de mase mari de nori.
Mai mult, am facut observatii la variabile, ceea ce este o erezie dupa regulile AAVSO si AFOEV.

Epopea lui Navi/ Gamma Cas continua. 
Data trecuta,din cauza penuriei acute de bere, am denumit gresit pe Gam Cas drept Ksor. Navi este numele corect, desi nu este mentionat de ''nasul'' Richard Hinckley Allen. 
Si aseara asa am vazut ca Navi era ceva mai luminoasa decat Shedar/ Alfa Cas si decat Caph / Beta Cas. 
Am comparat pe Navi cu Sadr/ Gam Cyg cu m= 2,2 si am vazut ca era usor mai luminoasa si decat aceasta. Cand cerul s-a eliberat de nori, am comparat din nou pe Navi/ Gam Cas cu Alkaid/ Eta UMa = 185 si cu Mizar / Zeta UMa= 220. Si de aceasta data, Navi s-a incadrat ca luminozitate intre ele. Dar de data aceasta, Navi era mai apropiat de Mizar.

Am notat ecuatia : a= 185/  2/   Gam Cas/  1/  b = 220 

din care am obtinut ca Navi a fost la momentul observatiei de magnitudinea 2,1.

Comparatiile de mai sus le-am facut cu ochiul liber.
La miezul noptii, dupa dezgustatoarea ora de vara globalista, un obiect cu aspect stelar a strabatut cerul, de la Sud spre Nord. A trecut pe sub Zeta Cygnus si Delta Cas, deci la o altitudine de cel mult 30 de grade. Nu a fost prea luminos, a avut o magnitudine intre trei si patru. 
''Deh, inca un satelit polar'' mi-am zis eu, plin de mandria de  cetatean al noii puteri spatiale mioritice care a inundat spatiul interplanetar cu doi sateliti, de vreo cinci - zece centimetri bucata.
( Barfitorii rau-voitori ''spune'' ca nici unul nu functioneaza deoarece spatiul interior al micro-satelitilor - si asa mic - a fost ocupat cu statui miniaturale ale tortionarului sibian Bruckenthal, foarte iubit si stimat pe meleagurile cotrocene ). 
Totusi am indreptat spre obiect binoclul Saga 10x42mm, de care ma despart, mai nou, doar cand fac dus. Nu sunt sigur de ceea ce am vazut, miscarea destul de rapida a obiectului si norii in care a disparut sub Cassiopeia, nu mi-au lasat timp de verificare. 
Dar iata ce mi s-a parut ca vad: parca steaua dubla Zeta Lyr s-ar fi pus intr-o miscare de satelit polar. Cred ca am vazut un obiect cu aspect stelar relativ luminos, insotit foarte aproape de unul mult mai mic, mai slab luminos, aflat doar la vreo 20''-30'' de celalalt, la dreapta jos, cum ar veni ''la ora 5''.
'' Qu'est-ce que c'est ca? '' Poate ca ''rien'' ... 

Cer senin, Mircea