-----------------------------------
saiph
13 Iul 2023 10:50

Re: Dece au parasolar refractoarele?
-----------------------------------
Adresez o intrebare fireasca, chiar normala: dece au parasolar refractoarele?
Pare un exclusivism. Toate au, la unele chiar nu se poate fara, restul nu au deloc.


Ete de-asta :) sa nu-ti intre lumina aiurea peste lentile, ca-ti f...ericeste sesiunea de pozat :lol:
Dupa ce am vazut asta - cerul era destul de bun unde faceam pozele, doar ca un bec montat aiurea langa curtea vecinului statea fix in unghiul "potrivit" - am adaugat o extensie parasolarului C80ED-ului (care e pe filet, cam lucios la interior si mult prea scurt din fabrica.. nu stiu ce calcule au facut Celestronii...) din mufa PVC 110mm, pe care am tapetat-o la interior cu velur. A doua seara trageam din acelasi loc, cu acelasi bec in acelasi unghi, fara sa-mi pese, nu mai intra nici pic de lumina parazita pe lentila.

Pe langa asta, un parasolar corect calculat (1.5 x D) mentine si o coloana de aer cat de cat stabila in fata lentilei, a.i. poti trage fara dew heater o vreme. La C6 am parasolar din ala din kydex cu arici si tine uscat corectorul vreo 2-3 ore toamna; iarna e mai complicat, dupa o ora, o ora jumate incepe sa se cam incetoseze treaba. Fara pasarolar, in juma' de ora pot sa impachetez si sa merg acasa..