-----------------------------------
Alexandru Claudiu
19 Iun 2023 18:20

Conteaza ca axul obiectivului sa fie 100% aliniat cu tija?
-----------------------------------
Buna ziua.

Folosesc EQ6-R, iar alinierea polara am inceput sa o fac din AsiAir (mai demult foloseam iPolar + laptop la SkyGuider Pro).

Ultima data cand am fotografiat cerul la 600mm  am avut erori de ghidare destul de mari. Una din explicatii ar fi ca nu am facut alinierea polara buna din cauza faptului ca obiectivul cu care pozam (sigma 150-600) era prins pe o sina destul de "silfida" si , poate, sub propria greutate nu era suficient de fix ...poate apareau flexiuni.

Ca urmare am cautat sa fixez mai bine toate piesele, astfel incat sa elimin aceasta cauza: sa elimin posibilele mici miscari in timpul sesiunii foto sau in timpul procedurii de aliniere polara.


In concluzie, am cumparat o tija lunga PrimaLuce Lab (35 cm) si 2 inele de prindere PrimaLuce (se vad in poze)....

Dupa cum se observa, obiectivul este prins de sina folosind cele 2 inele (alta varianta n-am gasit). Prinderea este destul de fixa. Din punctul acesta de vedere pare ok. Insa fiind prins prin 2 inele, eu nu am cum sa stiu 100% ca axul teleobiectivului este paralel cu sina (deci nu pot sa fiu sigur nici ca axul obiectivului este paralel cu axul monturii care "priveste" spre Steaua Polara).

Sigur ca am incercat "ochiometric" sa prind acele 2 inele asfel incat axul obiectivului sa fie "cat mai paralel" cu sina.

Sa presupunem, insa, ca axul obiectivului nu va fi perfect paralel cu sina (ceea ce este destul de probabil). Stiind ca eu fac alinierea polara prin AsiAir+ (deci se foloseste chiar obiectivul principal pentru a face alinierea), este o idee buna sa leg astfel obiectivul de sina ?

Altfel spus, daca obiectivul nu este aliniat perfect cu sina, atunci avem o mare problema la aliniere si apoi la fotografiat ? Sau nu conteaza chiar atat de mult ca obiectivul sa fie perfect aliniat cu sina si implicit cu axul monturii ?

...Intreb ca sa stiu daca mai ma chinui cu varianta asta de prindere care-mi da multe batai de cap...sau incerc altfel.


Mersi.