-----------------------------------
Mircea Pteancu
15 Iun 2023 21:33


-----------------------------------
De acord cu Erwin !
Reflectoarele mici au toate dezavantajele telescoapelor mai mari si nu au nici un avantaj.

Imi povestea zilele trecute Armand ce imagini grozave a vazut prin luneta ED 72mm a lui Csaba.
Eu sunt convins ca-i asa. Fie deci apertura care o fi, cel mai importanta ar fi ca obiectivul sa fie de calitate cat mai buna.
Dar acesta este un punct de vedere atemporal.
In viata reala se manifesta cu brutalitate tot mai mare poluarea luminoasa.
Din cauza ei, chiar si incepatorii trebuie sa foloseasca aperturi tot mai mari.
Baiul este ca odata cu cresterea aperturii creste si distanta focala ... volens, nolens.
Creste deci grosismentul, scade campul real. Obiectele devin deci mai greu de gasit.
Incepatorul cade in aceasta capcana: el care nu este inca in stare sa calareasca o biata bicicleta, trebuie de la bun inceput sa stapaneasca un Harley-Davidson.

Sa revin insa la problema lui MrRemi. 
Si eu am un newtonian Optus 76x700mm.
Urmeaza sfatul colegilor si achizitioneaza niste oculare bune, Plossl de pilda. Vor da rezultate excelente pe telescopul tau, daca oglinda este buna si este cat de cat bine colimat.
Sfatul de a folosi oculare de 25mm si 10mm este foarte bun. Iti mai trebuie, cel mult, un ocular de 7mm sau 6mm.
In orice caz, uita de maririle de sute de ori. Vei putea folosi telescopul tau la cel mult 100x.

Cel mai bine ar fi sa participi cu telescopul tau la o iesire la cer negru cu un grup de amatori. Un amator din zona sa aduca niste oculare potrivite, sa verifice colimarea telescoplui tau si sa explice modul de utilizare, cu exemple practice.
Astroclubul Galaxis din Arad face asemenea actiuni, numite ''Clinica de telescoape''. Nu noi am inventat ideea dar este buna. Pun linkurile de mai jos nu ca ''sa ne dam rotunzi pe la colturi'' ci ca sugestie pentru ajutarea incepatorilor - categorie in care am fost toti. 

https://www.astroclubgalaxis.ro/2019/06/a-avut-loc-prima-clinica-de-telescoape.html

https://www.astroclubgalaxis.ro/2022/07/observatii-astronomice-pemal-labottega.html

Succes, Mircea