-----------------------------------
Mircea Pteancu
15 Iun 2023 12:57


-----------------------------------
Armand

Sa folosesti sanatos noul binoclu, spor la observatii !

Azi-noapte am avut biznis de dus la bun sfarsit, pana binisor dupa ora 23.
Abia apoi am putut sa ma relaxez oleaca facand observatii astronomice pe un cer maturat de mase mari de nori, intercalati cu spatii libere la fel de mari. Norii se miscau foarte lent, deci am avut conditii pentru observatii, fie cu un mic telescop portabil, fie cu binoclul.
Binoclurile ''au pile'' la mine asa ca am luat Swarovski 10x40mm si tutorialul ''10 stars'' al lui AAVSO si ... ''mars la observatii'' !

Am inceput cu observarea stelelor variabile Beta Lyr, R Lyr, Delta Cep, Miu Cep si Eta Aql carora le-am facut estimari de luminozitate. Deseara le voi raporta ''navei mama''.
Aceasta a fost partea serioasa, ''stiintifica'' a serii.

Apoi a urmat partea de distractie = DSO.
Nu pot decat sa fiu de acord cu Armand ca obiectele cerului profund, cum ar fi roiurile sferice si chiar si multe roiuri deschise nu sunt rezolvate de catre binocluri. Cele deschise sunt, eventual, rezolvate partial. 
Dar totusi, se pot face observatii DSO cu un binoclu asa cum este el, mic - mititel.
Azi-noapte am vazut asadar cu binoclul Swarovski: M5, IC 4665, M22, M8, M20 (roiul), M24, M25, M23 - slab luminos, abia vizibil, M17 , M16 si M11.
Aici s-au stins luminile balului si s-a oprit distractia, eram obosit si trecuse iar de ora 1.

Pe cand imi strangeam lucrusoarele, ridic intamplator ochii spre Nord-Est si vad Cassiopeia ridicata bine deasupra smochinului. Noa, asta e ... oboseala sau neoboseala, am devenit iar stiintifico-serios si am mai facut o estimare, de data aceasta la variabila Gamma Cas. Stop.

Despre munca, oboseala, observatii ...
Asta-i viata care-mi place mie : ''Opt ore munca, opt ore odihna, opt ore distractie'':

https://www.youtube.com/watch?v=KxXsiK6Xcr4

Cer senin, Mircea