-----------------------------------
MrRemi
14 Iun 2023 08:47


-----------------------------------
Telescopul tau face parte din categoria jucarii. Daca este cel cu montura ca aici: https://astromagazin.ro/telescoape/11230-telescop-meade-infinity-76mm-az.html
Montura este una azimutala, foarte slaba, care n-are decat secretul ca trebuie sa slabesti, apoi, dupa ce misti cu mana telescopul pana la obiectul vizat, sa restrangi niste surubele (cele de altitudine si de azimut).
Daca ai ocularele din dotare, 20mm si 9 mm, ar fi bine sa le folosesti pe acelea si sa vezi daca te satisface ceea ce vezi. Abia apoi poti cauta un alt ocular, in functie de ceea ce vrei sa observi: planete, obiectele cerului profund etc.
Veriga slaba la ansamblul acela este, retine, montura. 
Mai retine ca formula de calcul a "maririi" obiectului vizat este raportul dintre distanta focala a instrumentului si cea a ocularului. Instrumentul tau are o focala de 700mm. Cu cele doua oculare vei avea 35x si 78x. Poti vedea multe cu aceste doua oculare, de la Luna, planete pana la DSO mai luminoase. Pentru cele din urma va trebui sa ai cer fara poluare luminoasa, adica va trebui sa iesi din oras.
Retine ca mare parte din ceea ce face un astroamator e bazat pe autodidacticism. Daca vrei sa te ajute fizic cineva, va trebui sa te alipesti la un grup de observatii din zona ta. Nu cred ca ofera nimeni "meditatii" unei singure persoane, cum pare ca pretinzi tu. ;)
Citeste bine manualul dat de zoth, experimenteaza cu manipularea monturii si abia apoi cere ajutor... daca mai e nevoie. Spor!


Salut! GunDalf! Mul&#539;umesc pentru informa&#539;ii! De la început mi se părea că ocular cu care a venit nu-i ce trebuie, probabil îmi trebuie ceva mai calitativ. Poate reu&#537;esc să mă văd cu Erwin, să-mi facă o recomandare &#537;i să-mi explice procesul de reglaj. Nu-i nevoie de medita&#539;ii, doar să îmi arate ce ocular am nevoie &#537;i care sunt pa&#537;ii pentru reglajul ini&#539;ial. Învă&#539; repede, dar a&#537; aprecia un prim ajutor specializat, să nu dibuiesc tutorialul &#128517;

Mul&#539;umesc!