-----------------------------------
nobody
13 Iun 2023 00:59


-----------------------------------
Am testat si eu aplicatia (Javascript) si e interesanta pentru orientare generala (de ordinul gradelor) si/sau 'star hopping' pe zone restranse. Totusi, aici apare o problema legata de senzorii din telefon, la care nu ma asteptam.

Da, este interesant ca exista ceva similar si ma bucur ca se poate calibra cu o singura stea, nu eram foarte sigur daca teoretic asta este posibil. Acum ma gandesc ca poate doua stele ar fi mai bine ca sa folosesti metrica corecta (in functie de puterea de marire) insa imi dau de gandit erorile despre care vorbeste el atunci cand acoperi o zona mare de cer.

Aplicatia foloseste coordonatele locale ALT/AZ, merge mai greu la Zenit si alinierea e bine de facut mult mai jos. Practic se folosesc doua axe (directii): steaua de referint pe care o alegi si axa data de acceleratia gravitationala locala (Zenit-centrul Pamantului, normala pe suprafata locului). Busola magnetica e folosita doar pentru orientare la alinierea initiala. Merge si fara, in modul manual. Pe urma se face corelare/aliniere/transformare intre giroscopul intern si orientarea ALT/AZ, fara a mai folosi busola magnetica.

Harta cerului este in coordonate ecuatoriale (RA/DEC), transformarile se fac in functie de coordonatele locului si timp, Pamantul se invarte cu aprox 15 grade/ora sau 15 arcmin/minut sau 15 acsec/sec, 'as you wish' La o adica nu chiar asa mare scofala ce metode folosesti.

In schimb erorile de care ai tot auzit, par ca provin de la giroscopul telefonului, nu de la transformari. Cand am testat (cu mai multe telefoane cu senzori diferiti) , ce m-a frapat mai mult este ca pierde masuratori la viteze de rotatie relativ mici (undeva sub 1 grad/s, ma asteptam sa o faca la viteze mari). Dar cand misti telescopul, asta nu e chiar o viteza mica, mai ales la star hopping cu un intrument cu focala lunga ... nu mai vorbim daca o faci la viteza de rotatie a Pamantului, care are 2-3 ordine mai mici.

Apropo, am tot vorbit de coordonate sferice cu 2 axe pentru orientare (de ex. ALT/AZ sau RA/Dec) dar mai este o axa de care ai nevoie pentru a orienta si alinia o poza ... te las s-o ghicesti.  :)