-----------------------------------
Stanescu Octavian
25 Feb 2008 08:47


-----------------------------------
Salutare!
Felicitari pt asemenea aspiratii marete, dar ar fi fost bine sa parcurgi intai pasii masuratorilor gen Foucault ,Ronchi simplu apoi cu autocolimatie. La lentile intradevar nu poti masura precizia suprafetei convexe decat cu interferometru dar aici e cel mai greu si nu scapi fara bani grei. sunt necesare obiective de referinta scumpe rau. (mii de euro). La oglinzi e mai usor dar si acolo referinta plana (autocolimatie ) nu e ieftina, diametrul trebuie sa fie cat obiectivul testat.
In pozele aratate e si un Fizeau ,Ceravolo foloseste dar fara plana de autocolimatie, in rest sunt Tweman-Green (reflexie icrucisata 90 grade).
Eu folosesc Fizeau la teste de oglinzi plane, si lentile daca imi fac calibre etalon pt fiecare curbura.
Tweman-Green interfereaza doua fascicule paralele: cel de la referinta plana aflat langa beem spliter cu cel intors dela suprafata lentilei prin obiectivul etalon .
La oglinzi inaca nu fac interferometrie cu toate ca metoda Ceravolo am experimentat-o. Am in plan sa experimentez Bath inerferometer cu toate ca da eroare de astigmatism 0,04 waves.
Mai e si problema citirii franjelor, avand experienta le citesc si din ochi,dar softurile profi sunt scumpe e cel a lui Ceravolo Frige XP dar e suptire Free.Atmos fringe  e bun de amatori dar 400$. Quik fringe e profi preia automat din poza datele.
Nu prea ti-am raspuns exact am facut o varza dar mai incercam.