-----------------------------------
gpaunescu
28 Mai 2023 22:27


-----------------------------------
Pot sa-ti zic ce fac eu cand nu stiu cat de lunga trebuie sa fie extensia.
La inceput pun camera atasata la focuser, si  ziua, pe un obiect aflat la distanta  mai mare, incerc sa  focalizez (eu am vizibile obiecte aflate la cativa km).
Daca observ ca tubul focuserului iese in afara la maxim si  inca nu s-a focalizat imaginea, desfac camera din focuser si o indepartez, incercand sa o tin pe axa lunetei. La un moment dat  se va clarifica imaginea si  cam asta e lungimea, masurata, necesara a extensiei.
Pentru a fi mai corecta, de obicei, extind foculserul numai pana la jumatatea cursei; in felul acesta imi asigur si o marja in care focuserul + extensie poate culisa in/out focus si pot sa reglez precis focusul.
Daca imaginea incepe sa se clarifice atunci cand focuserul intra in tubulul lunetei (si ajungi la mimim fara clarificare totala), atunci ai o problema (cred ca se poate rezolva cu corectoare/reducatoare care au un backfocus fix). Dar nu cred ca e cazul acesta.
Am si eu aceiasi camera, din pacate nu mai am Evostar 72ED ca sa pot sa masor si sa iti zic exact cat de mare tb extensia. Dar camera merge pe celelalte lunete din dotare cu diferite extensii.
O aplicatie pe care o folosesc pentru asta e AstroDMX. Aceasta are o functionaliate de autoreglaj, foarte utila ziua, pentru a regla gain si alti parametri ai camerei automat, astfel incat sa ai o imagine destul de buna a obiectelor vizualizate. 
Poate mai sunt is alte aplicatii, dar asta mi se pare usor de folosit si e multiplatforma (lucru foarte important pentru mine pentru ca folosesc numai linux)

Cer senin si spor,
Gabi