-----------------------------------
iulian90
24 Mai 2023 00:29


-----------------------------------
Am reusit si eu sa observ si chiar sa fotografiez supernova Sn 2023 ixf din galaxia M101 in seara aceasta. :)
Vizual am observat-o prin telescopul de 150/1400mm la grosismentele de 70x si 155x si dupa aprecierea mea ar avea o magnitudine mai mica de 11, intrucat supernova se vedea relativ greu, nu foarte dificil cum m-as fi asteptat. Supernova face un triunghi aproape echilateral cu cele doua stele din apropierea galaxiei M 101, de magnitudinile 8 respectiv 9.05, prima fiind la nord de galaxie, cealalta la vest de galaxie, iar supernova mult mai aproape de nucleul galaxiei, spre est. Am studiat pozitia ei in pozele facute de alti membri ai forumului si pare sa coincida cu pozitia observata de mine , formand acelasi triunghi echilateral cu stelele de 8 si 9 magnitudini din apropierea galaxiei M 101. In afara de supernova am mai observat si nucleul galaxiei M 101 si inca o stea mai slaba decat supernova si mai aproape de nucleul galaxiei. 
In imaginea de mai jos, facuta cu Canon 450D prin reflectorul de 114/900mm supernova se vede destul de bine, incadrata de doua liniute albe.