-----------------------------------
GunDALF
09 Mai 2023 15:24


-----------------------------------
Contrastul e la fel de bun ca pe o luneta acromata?

Pentru ca treaba asta revine si tot revine, citeste aici [url=https://www.cloudynights.com/articles/cat/articles/can-a-4%e2%80%9d-apo-%e2%80%98beat%e2%80%99-an-8%e2%80%9d-sct-yes-and-no-r3387]prima parte a articolului. Sa vezi unde, cum si de ce scade contrastul la intrumentele cu obstructie, cat e mit si care e realitatea. Tipul a facut o comparatie fortata acolo, un APO de 4" vs un SCT de 8", care il bate pe APO la fundu' gol... daca seeingul e brici. O sa vezi in articol, ca pana a ajunge la problema contrastului (dracu'), te mananca colimarea, aclimatizarea etc. (adica, sfintii) si, mai ales, seeingul. ;)

Grosso modo, un instrument cu obstructie performeaza ca un telescop neobstructionat de 0,7-0,85 (functie de marimea obstructiei) din diametrul nominal la chestii/detalii low contrast, insa la cele cu contrast mare, performeaza exact ca si un telescop neobstructionat de diametru egal.

Oricum, pentru ce vrei tu, ti-am spus parerea mea: un 72ED e ideal. Nu cred ca un Mak e instrumentul ideal pentru observatii terestre. O luneta, da. Dar nu acromata. Merita efortul pana la un ED mic si capabil cum e acel SW 72/420mm. Ti-o spun si din postura detinatorului de Mak127 (care se vinde :D ) si de ED72.