-----------------------------------
Mircea Pteancu
07 Mai 2023 14:28


-----------------------------------
Iulian

Vad ca te-ai distrat bine in domeniul vizual !
Toate stelele observate de tine sunt superbe, inclusiv cele ''binoculare'', toate imi plac si mie.
Incearca marirea de 250x la Epsilon 1-2 Lyrae, te rog. Sunt curios daca vei vedea cele doua stele ''debollissima'' mai luminoase dintre duble. Eu cred ca da.
Cu dobsonianul ''Toleascop'' zis si Gurthang de 200mm, am vazut opt stele in sistemul Eps 1-2 Lyrae.

Nu am idee cine a fost ''desteptul'' care a rebotezat cele doua stele Eps 1 si Eps 2.
Ele aveau deja numerele Flamsteed ''4'' si ''5''.
Nu stiu daca stiti, dar  ''numere Flamsteed'' nu au nimic a face cu Flamsteed.
Ele au fost introduse in 1783 in  Ephemerides des mouvemens celestes de Lalande. 
J. Elert Bode a facut o propunere similara dar a invins cea a lui Lalande.

Atasez un o captura de ecran din volumul al treilea al  ''Historia Coelestis Britanica'', publicat in Londinium  :wink:  de catre Joanne Flamsteedio  :shock:  in 1725, la editura lui H. Meere.
Invit pe oricine sa-mi arate care sunt ''numerele Flamsteed'' si unde le gasim in catalogul original.
Este de asemenea interesant de amintit faptul ca sobrul savant Isaac Newton a folosit datele din catalog, inainte de a fi publicat, fara stirea si acordul ''stapanului''. Mai mult, a fost implicat - se pare - in publicarea prematura ( dupa parerea lui Flamsteedio) a unei editii pirat.
Daaar ... totul e bine cand se termina cu bine. Catalogul Flamsteed sta la baza Astronomiei moderne.

Cu cat citesc si aflu mai multe, cu atat ma distrez mai copios de popularizatorii ''de un leu legatura'' care nu pot sa scrie numele lui Newton fara epitete sforaitoare. Cand colo, privind de aproape, vorba lui Napoleon ... '' dar si ele sunt femei''.

Cer senin, Mircea