-----------------------------------
iulian90
07 Mai 2023 10:07


-----------------------------------
Aseara am lasat deoparte astrofotografia si am facut niste observatii vizuale la stele duble prin telescopul de 114/900mm ,folosind ocularul de 9mm si barlow-ul GSO 2,5x , deci la un grosisment de 250x.

Am observat urmatoarele stele duble:

Alkalurops/ &#956; Boo. La aceasta stea am zarit companionul B la distsnta mare de steaua principala A, spre SSE de aceasta , la randul lui splitandu-se in alte doua componente foarte apropiate intre ele dar cu spatiu negru ,de magnitudini similare. Foarte fain.

&#950; CrB. Nu departe de precedenta insa in constelatia Corona Borealis, este o stea cu seapratie relativ mica intre componente , B-ul fiind orientat spre WNW de steaua A ,fiind destul de luminos si usor vizibil.

Izar/ &#949; Boo. La aceasta stea companionul B se vedea foarte aproape de A, chiar lipit tangential de primul inel de difractie al stelei primare. Avea si o culoare mai rece decat steaua primara.

&#961; Her. Este o stea cu componente apropiate intre ele , companionul B fiind usor vizibil spre NW de steaua primara.

Rasalgethi / &#945; Her. O stea cu componenete apropiate intre ele , companionul B fiind situat spre E de steaua primara A, avand o culoare alb neutru pe cand steaua primara o culoare galben-oranj.

&#948; Ser. O alta stea dubla, cu componente relativ apropiate intre ele , B-ul fiind bine vizibil , spre SSE de steaua primara.

Marfik / &#955; Oph. O "nuca tare" , greu de splitat la 250x (mai usor era la 300x de splitat), avand componentele aproape lipite intre ele , cu spatiu foarte subtire intre ele, companionul B de magnitudine mai mare decat A , fiind orientat spre NE de steaua A.

Porrima/ &#947; Vir. O stea dubla foarte frumoasa, cu componente relativ apropiate intre ele , stralucitoare,  cu magnitudini similare si orientate pe axa N-S.

&#949; 1/2 Lyr. Faimoasa dubla-dubla ,la care se splitau ambele "subcomponente" in cate doua componente foarte apropiate intre ele, la &#949; 1 componentele avand magnitudini diferite , B-ul fiind orientat spre N aprotimativ fata de steaua A, iar la &#949; 2 componentele fiind de aceeasi magnitudine , fiind orientate pe axa E-W .

&#956; Dra. La aceasta stea componentele sunt de aceleasi magnitudini fiind apropiate intre ele si orientate pe axa N-S.

Pe langa aceste stele am mai observat cateva si cu binoclul Bresser 10x50 si anume : 

Zubenelgenubi / &#945; Lib , cu separatie foarte mare intre componente , B-ul fiind spre WNW, bine vizibil.

&#957; Dra, cu componenpte egale ca magnitudine si cu separatie destul de mare.

&#950; Lyr, cu componente relativ apropiate intre ele (pentru grosismebtul binoclului) B-ul fiind relativ vizibil cu magnitudine vizibil mai mare decat cea a stelei primare.

&#948; Cep vizibila jos pe cer spre NE, este mai dificila pentru binoclul 10x50 dar se spliteaza la limita, avand o separatie mai mica decat cea a lui &#950; Lyr si o diferenta de magnitudini mai mare intre componente. 

La urma am reobservat cu binoclul steaua &#949; 1-2 Lyr ca dubla simpla cu separatie mare intre subcomponente.