-----------------------------------
iulian90
03 Mai 2023 22:39


-----------------------------------
Intr-adevar, la steaua Cor Caroli (Alpha CVn), cea cu separatia de 17 arc-sec, companionul abia daca se zareste, dar fiindca camera are gama dinamica mai mica decat a ochiului uman, acelasi lucru este valabil si pentru Epsilon 1 Lyr, unde companionul B se vede mai slab luminos decat vizual. La unele stele la care se vede discul de difractie acestea au fost fotografiate in conditii mai bune de seeing. Desi acum 2-3 seri am prins seeing mai bunicel ,nu se compara cu cel de asta-toamna cand am facut pozele mai vechi de sus in care se vad clar discul de difractie inconjurat de inele si arcuri de difractie.  :) 
Aseara a fost ultima cu cer senin, asa ca am profitat si am mai facut capturi la stelele Tegmine/Zeta Cnc (in const. Racul), Iota Cnc si Phi Cnc. In seara asta insa au navalit norii asa ca iau o pauza si prelucrez capturile stranse in serile senine ce au trecut. Oricum au fost cam 5 zile faine ,cu cer senin si ziua si noaptea in care am profitat la maxim cu observatiile si fotografiatul. :)