-----------------------------------
zoth
29 Apr 2023 16:24


-----------------------------------
Mersi de idee, e buna pentru obiective mici, am pus-o si eu in practica mai ales la teste si optimizari  :) 

Ieri si azi au fost zile de teste. Am vrut sa incep cu unul solar dar pana s-a facut senin a trecut Soarele de marginea blocului asa ca am debutat cu unul terestru. Trebuie sa spun din start ca centrarea mai buna a obiectivului cu acele benzi de aluminiu montate pe peretele celulei a avut un impact pozitiv bine vizibil mai ales aseara pe test de stea unde am putut sa constat dezvoltari perfect simetrice intra si extra focus. Si imaginea generala parea mai stabila parca.
La terestru in lumina alba am urcat pana la 75x cu imagine acceptabila iar cu filtrul LP 495nm chiar placuta. Mai sus de aceasta magnificatie imaginea incepe sa devina soft, contururile se inmoaie. Cu filtrul W29 620nm insa, am urcat cu imagine buna pana la 188x. E totusi dificil pentru ochi sa perceapa detalii pe rosu, am avut mereu senzatia ca-mi lipseste lumina. Am vazut asadar cu ultimul filtru, pas de filet M6 la distanta de aprox 120m in conditii bune de iluminare. Este un detaliu vizibil intr-o luneta buna de cel putin 100mm.
Parca incep sa vin de-acasa ...
Detaliul a fost apoi vizibil si cu filtrul LP 495nm la 150x dar mai voalat. Cu filtrul BP 540nm imaginea mai proasta firesc, chiar daca banda e ingusta domeniul este supracorectat destul de mult.
Testul solar de azi a confirmat in totalitate cele vazute ieri. Cu filtrul W29 am urcat la 188x cu imagine buna dar tot cu acea senzatie de lipsa de lumina iar cu celelalte filtre am urcat pana la 150x dar cu imagine fara focus clar.
E limpede ca trebuie rezolvata supracorectia obiectivului. Tot ieri am mai incercat cateva combinatii de sticle pentru simularea soft si se pare ca am dat peste una care se muleaza destul de bine si pe masuratorile facute pe obiectiv si pe rezultatele obtinute de el.
Am sa pun mai jos graficul LSA pentru situatia in care se afla acum obiectivul. Softul imi spune ca as avea nevoie de o spatiere mai mare cu 0,2-0,3mm fata de situatia prezenta pentru corectia in lumina alba.