-----------------------------------
iulian90
18 Apr 2023 15:46


-----------------------------------
Filtrul LPF2 e cel albastru-verzui , de corectie WB , dar majoritatea camerelor  DSLR marca Canon au doua filtre , primul LPF1 este un filtru IR/UV Cut ,care are cam aceeasi banda ca si filtrele UV/IR Cut astronomice, anume intre 415 si 700 nm (deci nu prea se merita adaugarea unui filtru UV/IR cut astro la camera)  , cel putin asta am observat eu la camera mea Canon 450D (la care i-am indepartat filtrul LPF2) pe un spectroscop solar DIY , si al doilea filtru LPF2 , montat dupa primul , care are rolul de a corecta WB-ul intrucat senzorul camerelor DSLR Canon are o sensibilitate mai mare in zona rosie a spectrului, chiar daca infrarosul este taiat de primul filtru. 

Dar nu-i bai, WB-ul poate fi corectat din camera fara sa apelezi la alte fitre suplimentare, exista o metoda in doi pasi: 

-Primul pas, intri in meniu , la WB Shift/BKT unde iti apare o fereastra cu grilaj , marginita de 4 laturi colorate in rosu , verde , albastru si magenta, iar in centru apare un cursor ca un mic dreptunghi care daca il misti din sageti (de pe joystick-ul camerei) modifici raspunsul  spectral al senzorului. De preferat este ca cursorul sa fie deplasat spre latura verde in partea de stanga-sus pentru ca raspunsul senzorului sa fie mai scazut in zona rosie si mai ridicat in zona verde-albastra a spectrului asa cum se vede in pozele atasate mai jos. 
- Al doilea pas este aplicarea corectiei suplimentare de WB . Mai intai faci un cadru flat, indreptand camera spre o zona a cerului unde este alb-neutru, de preferat spre nori care sunt albi (merge mai ales intr-o zi innorata cu plafon uniform de nori) . Intri apoi in meniul camerei si mergi la Custom WB unde apesi pe butonul SET de doua ori si apare o fereastra in care apare un mesaj "Use WB data from this image for Custom WB" ,dupa care dai OK , si astfel camera va avea o corectie WB aproape la fel ca si cand ar avea filtrul LPF2 nedemontat si va fi apta pentru pozele de zi. Cel putin eu asa am procedat si a mers de minune iar camera are o corectie WB  destul de buna si fara filtrul LPF2.