-----------------------------------
romh
10 Apr 2023 23:32


-----------------------------------
Multumesc Mircea, nu masurasem corect. Cred ca acum 3 grade corespund la o rotatie de 90 grade a knobului. Dar trebuie sa mai masor de cateva zeci de ori. Knobul e impartit in 10 cadrane si trebuie sa fie o explicatie si la acest lucru.

10.04.2023 
1:30-03:30 UTC+1

Joia trecuta a fost o seara foarte senina dar somnul a castigat acea lupta si regret si acum. Duminica a fost senin toata ziua iar spre seara am inceput sa pufai ca nemtii cand nu le convine ceva. Nori la orizont.

Pe la ora 1 parca era un cer ok, poate 50% nori. Aceeasi poluare luminoasa ca mai inainte, inca nu ma aventurez sa plec in salbaticie dar o sa o fac la momentul oportun.

Am reusit sa vad constelatia Lira. Vega, o stea albastra cu halou, nu stiu daca e un efect optic sau e de la nori. Apoi in stanga ei am descoperit doua stele foarte apropiate - Epsilon Lyrae. Mai jos am gasit o aglomeratie de stele.

https://drive.google.com/file/d/1-_GDcd_stwJW9OCq1Oz8X8XbW6tH0y4h/view?usp=share_link
https://drive.google.com/file/d/1wzVSQxl1qH8TM4h3j1V0vb1TkBDl0jLo/view?usp=share_link

Am vrut sa gasesc M56 si M57 &#8230; poate altadata

In stanga Lirei am descoperit  constelatia Lebada pe care nu cred ca am observat-o pana acum. Se vedeau doar Deneb si Sadr, dar Deneb mult mai albastra decat Vega.

https://drive.google.com/file/d/1X_QAaJQGL-7yjiwecYTxPZWurBnlQQnF/view?usp=share_link


Luna era acoperita de nori la orizont. Norii acopereau deja 80% din cer. Un fel de nori asemanatori cu cirus dar la altitudine mult mai joasa si mult mai rapizi.

Iar pe la ora 3 am vazut ca a aparut mai jos de lira si constelatia Vulturul, in special Altair am reusit sa observ prin telescop. Mi s-a parut alba in comparatie cu celelalte.

Obiecte Messier nu am reusit sa vad azi. Pozele nu sunt chiar ce am vazut eu prin ocular. Sunt facute cu expunere de cateva secunde si am impresia ca nu reusesc eu sa focalizez bine stelele sau e vre-un efect optic al sistemului/telefonului. 

Am schimbat pozitia telescopului pe trepied si suportul  astfel incat knobul de focalizare sa fie dedesubt si nu sus. In pozitia asta si miscarile orizontala/verticala sunt mai naturale, nu trebuie sa ma intreb in ce directie sa rotesc ca sa mearga spre stanga sau spre dreapta. O sa vad in zilele urmatoare daca ma ajuta.


Pana atunci trebuie sa citesc legenda Lebedei si a celorlalte doua constelatii. De ce avem aceste legende. In psihologia evolutionara.. Care nu este chiar o stiinta per se. Ma rog. Baza acestei discipline este faptul ca omul si in special creierul uman nu s-a prea schimbat de acum cateva zeci de mii de ani cand vanam bizoni, ne ascundeam prin pesteri si desenam chestii pe pereti. Creierul acelui om a fost modelat de doua mari interactiuni: interactiunea cu lumea din jur, adica memoria vizuala, si interactiunea cu alte persoane, adica limbajul. Imaginile si sunetul sunt codificarea nativa a creierului uman. Exista doua mari metode eficiente de memorare descrise de aceasta disciplina: metoda mnemonica si metoda locurilor. Ambele iau o informatie abstracta cum ar fi niste numere aleatoare sau ordinea unui teanc de carti si le codifica intr-un format nativ creierului: sau sunete(consoane) sau camere intr-o catedrala ca Sherlock Holmes. Cred ca asta sunt si aceste legende - o incercare de a intipari in memoria omului o informatie abstracta (niste puncte albe aleatoare de pe cer) intr-un format pe care creierul nostru il poate intelege fara probleme: imagini de lebede si povesti cu zeus.