-----------------------------------
Regulus
10 Apr 2023 18:35

Setup ultraportabil: Smart Telescope vs Tracker+apo
-----------------------------------
Salutare tuturor. Vad ca s-a deschis deja cutia Pandorei recent, legat de telescoapele "smart". Am facut un topic separat fiind vorba de ceva punctual, un comparativ de  ultraportabilitate vs performante. 

Asadar, sa va zic "baiul" meu: am in plan o mica expeditie intr-o zona Bortle 1-2 si vreau sa iau si un instrument cu mine. Tot echipamentul va trebui sa incapa intr-un bagaj de mana pt. avion. Sunt impartit acum intre ce sa aleg.
 
Varianta 1  este dslr/camera dedicata+obiectiv telefoto/apo mic+tracker sau montura go-to, eventual cu pana EQ(de genul AZ GTI).
Varianta 2  e "minunatia" asta: https://dwarflab.com/products/dwarf-2-smart-telescope?variant=43586795176171. Este un "smart telescope" de 
24mm/100mm, f/4.2, cu un senzor Sony imx 415 Starvis, greutate totala 1.8kg, dimensiuni foarte reduse.

Ca performante, totul duce la Varianta 1, in plus avand si optiunea de astronomie vizuala. Insa, orice variante am incercat sa combin, revin la acelasi lucru: un trepied decent, capabil sa duca o montura, un tub mic si un dslr nu incape intr-un rucsac. Celalalt argument este ca diferenta de pret pt un bagaj de cala (m-am gandit si la asta) este cat costul de achizitie al unui Dwarf 2. 

Ca punct final, mentionez ca am deja un setup astrofoto/vizual decent, insa este imposibil de transportat, fiind greu si voluminos. Calitatea fotografiilor, fie ele la nivel de EAA, ma multumeste la jucarioara din Varianta 2. Luand in considerare argumentele de mai sus, ce parere aveti? Orice analiza comparativa, mai ales tehnica, este binevenita. La fel si orice fel de sugestie. Multumesc!