-----------------------------------
romh
03 Apr 2023 02:44


-----------------------------------
Nu citisem descrierea din datasheet, sarisem din reflex, da, acum are sens termenul, multam. Are doar 8 lungimi de unda, 8 culori... Cred ca sensorii mai performanti se numesc "hyperspectral". Par genul de sensori montati pe sateliti si nu cred ca poate fi vorba de cumparat. Incerc sa aflu mai multe... Camera cmos usb trebuie sa ajunga prin aprilie, o sa am ocupatie o vreme.


01.04.2023
23:45 - 02:30 CET+1

Cerul de o nuanta rosiatica violet, de parca zboara niste cirus invizibili. Am observat abia acum steaua mica de langa Arcturus. Alfa Berenices nu era vizibila cu ochiul liber dar am urmat bratele fecioarei si am gasit-o. Stelaris imi arata Fov si asta ma ajuta sa compar cu ce vad in ocular. Am incercat sa gasesc M53, nu am gasit. Fecioara abia se vedea, canes venetici abia... ciudat cer.


02.04.2023
23:00 - 00:30

De data asta am lasat toate adaptoarele si ocularele...  Am luat ocularele standard de 20mm si de 10mm ale telescopului. Am folosit doar 20mm in mare parte. Am luat si un scaun cu mine pe acoperis. Mi-a fost mult mai comod sa observ.

Din nou, un cer parca ok, nu vad nori dar cu o tenta rosiatica si cu stelele nu chiar atat de stralucitoare, cu exceptia vestului. Nu este vorba de poluare luminoasa, pare ca sunt niste nori cirus. Din Fecioara cu ochiul liber se vedea doar Spica. Am revazut Arcturus si Muphrid. Luna este in constelatia Leul. Cu ochiul neinarmat am observat Denebola, Regulus, Algieba si Zosma incercuind luna. Luna foarte stralucitoare, mai nu m-a orbit. 

Am privit Luna un pic. Craterul mare Tycho in partea de jos, craterul copernic in dreapta sus. Cele patru mari se vedeau destul de contrastant. Am schimbat ocularul cu 10mm si am reusit sa gasesc si craterul Plato deasupra marii Imbrum. E un crater special pt mine, o sa revin la el altadata... Totul pare in regula, batrana Luna nu s-a schimbat prea mult. 

In dreapta lunii trebuia sa vad Cancer... Nimic. Cel putin nu cu ochiul neinarmat, pentru ca am nevoie de niste repere vizuale ca sa imi indrept telescopul. Am vazut clar Canis Minor cu Procyon si si Gomeisa. trebuie sa fie si Sirius undeva sub orizont. Mai sus un pic in dreapta lor aceeasi configuratie de stele doar ca sunt gemenii castor si polux. Mai sus de Canis si in stanga gemenilor trebuia sa gasesc Cancer.  M-am pozitionat la Procyon si hai in sus. Seekerul tot are un pic de marire, dar nu pot sa distinc o stea de cealalta. Renunt.

Nu l-am deranjat pe marte azi. Cerul incepuse sa devina mai clar, apareau alte stele din Gemeni, si anume Mebsuta, Tejat, Alhena. Caut obiecte Messier in Gemenii. M35, magnitudine 5 .. hmm. Unde este? Langa Marte? Ohohoho. M-am pozitionat la mare, apoi am mers in jos un pic. Nu stiam ce ma astept sa vad. Cu imaginile astea photoshopate nu mai stii cum arata ceva real. Apoi m-am pozitionat la Propus si am mers spre dreapta. Ma asteptam sa gasesc 1 Geminorum pe care nu cred ca l-am gasit. Am gasit totusi ceva... Paaare ca ar un roi... E singurul pe care l-am gasit mai jos de marte si langa tarsienele lui Castor. 

Atasez un desen la aproximativ ce am vazut... Nu stiu ce camp aparent are ocularul de 20mm dar cred ca roiul asta avea cam 40 minute in latime, O configuratie de stele  mai luminoase pe diagonala din coltul stanga sus spre dreapta jos. Si o mica stea in coltul dreapta la capatul campului real. Atasez un desen. Sa fie steaua aia din dreapta NGC2158? Am verificat cu ocularul de 10mm, o mica stea stearsa. Tocmai a trecut un satelit prin roiul asta la 00:14 .

Multumesc Marte...

Trebuie sa digerez ce s-a intamplat si ce am vazut.
Daca ma puteti ajuta sa confirm ca asta e M35 m-ar ajuta enorm.

Cel mai bine e sa observ cu ochiul liber prin ocular, iar cand ma uit pe cer, trebuie sa imi pun ochelarii, altfel nu pot sa gasesc acele repere vizuale uneori mai putin luminoase. Nu sunt stelele atat de bine definite fara ochelari iar cele mai slabe nu se vad deloc.