-----------------------------------
gpaunescu
22 Mar 2023 12:47


-----------------------------------
Poti sa pui si o fotografie cu setup-ul? Poate observam ceva in neregula.
Dar din cate am inteles setup-ul tau e usor (cat are vreo 2,5-3Kg); Montura poate sa duca pana la 20kg.
Eu cred ca si in cazul unei echilibrari acceptabile, montura ar trebui sa faca fata.

Eu am iOptron GEM28 si cu Evostar 72ED (are cam aceiasi greutate ca obiectivul tau), nu avea probleme ( RMS cam 0.5-0.8 ); setup-ul era cam de 3-4kg. Nu foarte perfect echilibrat, dar conteaza alinierea polara. Asta trebuie sa fie cat se poate de buna. Nu am experienta la ASIAIR cu alinierea polara (banuiesc ca o faci cu el)

La mine s-a schimbat problema cand am pus TS 102 SD-Apo. Si nu din cauza greutatii (vreo 6-7kg a intregului setup) ci din cauza lungimii; e mai mare momentul si aici conteaza o echilibrare foarte buna. Am fost nevoit sa mut tot ce nu e necesar  (raspberry pi, USB hub, ..) pe piciorul monturi si acum pleaca numai 2 fire catre luneta: alimentare si cablu USB.

In ceva, din cate stiu DSLR-urile nu sunt simetrice; sunt mai grele pe  partea cu bateria, deci trebuie echilibrata si asta.