-----------------------------------
GunDALF
06 Mar 2023 22:32


-----------------------------------
Intro:
Azi mi-a venit inelul step up de care aveam nevoie sa adaptez piesa T2 - 1.25" la ocularul donat de [url=https://www.astronomy.ro/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=4501]colegul  Mig71, caruia ii multumesc inca o data. Adaptarea s-a facut instant, astfel obtinand un ocular foarte aratos. 
Cum Venus si Jupiter incepusera sa se vada din faimosul meu balcon  :mrgreen: am scos-o pe Lunny (ED72) la vanatoare, pe un trepied foto. Cu noul ocular si fara laser pointer, am luat ochiometric in colimator primul punct luminos, crezand initial, ca l-am prins pe Venus. Cand m-am uitat mai atent, am vazut ca era Jupiter. Chiar si la 21x se vedea micutul disc al lui Jupiter, si galileenii in jurul lui. Am schimbat cu un Cronus de 7 mm (60x) si m-am minunat ca se vedeau clar benzile. Chiar si cu StarGuider de 3.2 mm se vedeau OK benzile, desi la ~ 131x incepusem sa realizez ca seeingul nu era prea grozav. Cu toate acestea, era mult mai OK decat ce vazusem anterior. Mi-am zis ca merita sa-mi incerc norocul cu C6-le. L-am setat pe pozitie, aproximativ aliniat, si am tras cateva clipuri. Si la Jupiter, si la Venus. La Venus, din pacate, au inceput sa apara norii, tranzitandu-l si distrugand imaginea.
Nu sunt cine stie ce rezultate, dar bucuria e mult peste calitatea lor.  :wink:

Jupiter si Io
Venus