-----------------------------------
iulian90
19 Feb 2023 21:15

Fotografii la spectrele stelare
-----------------------------------
Buna seara tuturor. 

Ca sa nu mai alterez topicul "Spectroscop home made" din sectiunea DIY /ATM / Reparatii am decis sa prezint fotografiile spectrelor stelare intr-un nou topic dedicat. 

Deci, cum am mai spus si in celalalt topic, am inceput sa fac fotografii la spectrele stelare cu noul spectrograf format din newtonianul de 76/700 si prisma-obiectiv primita de la @Valy si deja am ajuns sa fac fotografii la spectrele a 10 stele: Sirius, Aldebaran, Betelgeuse, Bellatrix, Rigel, Regulus, Capella ,Procyon, Castor si Pollux. :) 
Insa nu am reusit sa termin de prelucrat decat spectrele la 4 din cele 10 stele, anume: Sirius, Betelgeuse, Aldebaran si Capella. Inca mai am de lucru la celelalte 6 stele. 
Am obtinut spectrograma la spectrele celor 4 stele cu ajutorul softului Visual Spec, insa trebuie sa instalez softul BASS care este mai avansat in analiza spectrelor , poate calibra mai precis spectrele si poate indentifica automat liniile spectrale de absorbtie.  :)
La spectrul lui Sirius incercasem sa aplic o corectie de raspuns spectral al camerei Point Grey insa am renuntat la spectrele de fata ,pana ce voi putea calibra precis spectrele intrucat nu sunt liniare, acesta fiind singurul dezavantaj al prismelor in general. Ar mai fi si greutatea lor cam mare dar se poate rezolva prin reechilibrarea telescopului pe care sunt montate prismele.  In rest au numai avantaje fata de retelele de difractie, sensibilitate ridicata, transmisie aproape liniara pe toata lungimea spectrului (in afara de UV si IR extrem ; <350nm>2000nm).  La fel si cu colorarea spectrelor ,am renuntat pana ce rezolv cu calibrarea precisa a spectrelor.

Prelucrarea spectrelor consta in : calibrarea cadrelor brute cu cadre dark si stacking-ul lor in Photoshop, apoi decuparea unei portiuni inguste din spectrul obtinut dintr-o zona cu luminozitate mai uniforma de-a lungul spectrului si extinderea pe latime a acelei portiuni. In cazul de fata spectrul nu a incaput in intregime in campul camerei, am facut trei serii de cadre si in urma stacking-ului celor trei serii de cadre am otinut trei imagini cu cate o portiune a spectrului pe care le-am unit intr-o panorama obtinand astfel o imagine cu intregul spectru al stelei. 
La achizitia cadrelor folosesc o expunere de 4s (maximul camerei) si tracking cu viteza de +/- 0,25-0,5x care e mai indicata decat oprirea tracking-ului si se pot obtine spectre mai stralucitoare la stele mai slabe, mai ales cu viteza de tracking de 0,25x. Desigur ca cu o camera capabila de expuneri mai lungi de 4s se pot obtine fie spectre mai largi la viteza de +/- 0,25x , fie mai stralucitoare, la viteze de tracking de <0,25x (daca se pot obtine asemenea viteze ,din setari la controlerul monturii)