-----------------------------------
Mircea Pteancu
19 Feb 2023 19:06


-----------------------------------
Raspund intrebarii lui Valy si anume daca a mai vazut cineva cometa E3 ZTF cu binoclul.
Asa cum am spus pe pagina anterioara: da, am vazut cometa cu binoclul de mai multe ori. Prima data pe 6 Februarie cand am observat-o cu binoclul Swarovski 10x40mm.
Sunt inca in faza de ucenicie in folosirea softului Gimp. Am facut mai multe  incercari sa transpun schita initiala in format electronic dar nu am fost multumit de rezultate. Ieri am terminat un desen care corespunde (cat de cat) cu ceea ce am vazut cu binoclul pe 6 Februarie cand E3 ZTF se vedea in asterismul ''Iezii'' din Auriga, format din stelele (Epsilon - Eta - Zeta) Aur.
Atasez desenul, cu si fara etichete.

Pana acum, am observat cometa E3 ZTF de sapte ori, in sase seri diferite.

Ultima data am vazut-o pe 15 Februarie cand E3 ZTF era inca vizibila chiar si in cautatorul RACI 8x50mm al dobsonianului 250mm. Cometa se vedea atunci la Sud-Est de Aldebaran.
Am facut si de aceasta data o schita care este inca ''pe santier''. 
In aceeasi noapte  cometa inca se mai vedea chiar si cu reflectorul extra-axial neobstructionat EXUR cu apertura de 52mm F/23. A rezultat o a doua schita a acelei seri, tot ''pe santier''.

Acum cerul este oarecum senin dar meteoblue nu-mi da sperante sa revad cometa la noapte, se pare ca se va innora.

Cer senin, Mircea