-----------------------------------
Mircea Pteancu
16 Feb 2023 19:00


-----------------------------------
Rog colegii sa imi dea o ''mana'' de ajutor.
Aseara, 15 Februarie, am facut observatii co dobsonianul de 250mm.
Cum am mai povestit, manat de gustul pentru aventura, nu ma pregatesc inainte de observatii. Ies sub cer, privesc in sus si hotaresc pe moment ce voi observa.
Asa fac si la stelele duble, inclusiv cele subarc. Rareori le caut dupa o lista existenta. Majoritatea le-am observat deoarece au cutezat de mi-au taiat calea. Supriza de a ''descoperi'' o noua si minunata stea subarc este foarte mare si foarte placuta.

Asa s-a intamplat si aseara cand am luat la purecat dublele din roiul dechis Collinder 65.
Spre sfarsitul observatiei, vad pe harta din CDSA doua duble invecinate: Ku 23 si STT 124.
La Ku 23, ocularul ''de serviciu'' in focuser TS 7mm UWA, promitea la 171x o stea cu separatie mica, se vedea ca este o dubla dar prea stransa pentru el.
Trecand  la 240x cu TMB Planetary 5mm ( cu care sunt in luna de miere  :wink: ), Ku 23 este rezolvata si separata. Am notat : 

'' Ku 23: steaua serii ! Subarc, SUPERBA, Delta m moderat = aprox. 2mv ... PA=150*, primara alba''. 
StelleDoppie - Ku 23: sep= 0,9'', Delta m= 1,65, PA = 105*, primara B9 = alba-albastra. ''

A urmat S 503 care nu intereseaza aici, are un adevarat roi de companioni dar cu separatii de zeci si sute de secunde.

Urmatoarea a fost STT 124. Am notat :

''STT 124:  Delta m = 3/4 m, comp(anion) slab la PA = aprox. 300 -310*, primara galbena, subarc, cu separatia mai mica decat la Ku 23. Rezolvat dar nu separat de TMB 5mm.''

StelleDoppie: Delta m= 1,26 , PA = 306*, primara galben-oranj - companion alb , separatie = 0,31'' ...''.

Si aici se termina stiinta mea. 
Este clar ca nu pot sa rezolv duble cu separatii de 0,31'', mai ales inegale ca magnitudine.
Dar in StelleDoppie, la ''Precise separation'' scrie 0,6'' , masurata in 2018.
In tabelul de separatii din intervalul 2000 - 2030 , avem afisate separatii intre 0,443'' si 0,205''.
Pentru 2018 este afisata o separatie de 0,336''.
Dar cea masurata este de 0,6''. 

Asadar ???    :?:   :shock:  :roll: 

Atasez o captura de ecran cu elementele lui STT 124 din StelleDoppie si nota mea din jurnalul meu de observatii.

Pana la urma, ''steaua serii'', ba inca una de pomina, a devenit STT 124.
Dupa ea, am mai rezolvat doar STF 1126, steluta care se vede in cautator imediat la Est de Procyon si care acum are separatia de 0,81''. 
Am vazut pentru prima data ca un ''8'' aceasta dubla, la 10 Martie 2012, cu dobsonianul de 125mm.
Apoi am rezolvat-o clar la 26 Ianuarie 2018 cu dobul de 200mm.

Cer senin, Mircea

PS: foarte bun ocularul TMB Planetary 5mm