-----------------------------------
GunDALF
09 Feb 2023 20:18


-----------------------------------
De ce zici asta ? N-ai trecut la aperturi mai mari ?
Ce ziceam eu era ca nu obtii mai multa lumina daca doar schimbi raportul focal fara aport de apertura.

Pai, da, asa da. Acum o cam intorci si zici ce-am tot spus eu, sub alta forma. ;) Insa anterior tu ai zis ca nu conteaza "focal number". Mi-ai dat exemplul aluia cu pozele cu telescopul de 200mm la doua rapoarte focale total diferite (f/3.9 si f/12.4) si ai sustinut ca nu conteaza raportul focal, apertura fiind aceeasi.

Desi ma repet, o mai spun inca o data: 
eu am marit apertura, dar deja SCT-ul de 6" ARE raport focal mai mic, adica e mai luminos, la aceeasi focala cu Mak-ul de 5" (1500 mm). Ceea ce imi va permite sa obtin aceeasi "scara a imaginii" (cum zici tu) cu Powermate-ul 2.5x pe ambele, insa ecartul dintre rapoartele focale se va mari si mai mult prin aceasta, SCT-ul fiind in avantaj, ceea ce imi va permite timp de expunere mai scurt, adica fps mai mare.

Compromisuri se pot face si se pot obtine rezultate bune si cu instrumente mai mici si beznoase. Camerele actuale au devenit foarte sensibile, senzorii mai putin zgomotosi si-apoi mai exista si stackingul, care elimina problemele care mai raman. Mai nasol e ca ai nevoie si de rezolutie, si-abia acolo conteaza intr-adevar apertura. ;)