-----------------------------------
valy
03 Feb 2023 21:19


-----------------------------------
4.	Prisma la lucru

Prisma este mare si grea, comparativ cu o diagonala de 2&#8221; este sensibil mai mare si mai grea. Faptul ca are corpul deschis in spate facea ca de multe ori aveam senzatia ca ating prisma cand o manevrez, probabil o sa ii fac o toarta sau maner.
Am testat-o in configuratia cu filtrul ND3 (este inclus in pachetul complet) si cu filtrul Baader Solar Continuum. Pentru vizual este relativ ok, dar mai trebuie o atenuare suplimentara desi imaginea nu este suparator de luminoasa.
Conectarea spre telescop este facuta prin adaptorul scurt 48-2&#8221; dar cu umar care se fixeaza bine in portocular, a venit cu prisma. In partea celalta am folosit un adaptor de la 2&#8221; la 1,25&#8221; in care am montat ocularul cu filtrul de 1.25&#8221; Solar Continuum pus in barelul ocularului, nu era inclus in pachet deci practic nu poti monta oculare 1.25&#8221; cu echiparea din pachet.
Dar cel mai important este cum se vad detaliile discului Solar. Din pacate vremea nu este propice pentru observatii detaliate, am folosit ocularul de 10mm pe luneta ED 80/600, discul ocupa cam 50% din camp, detaliile sunt similare cu cele date de folia Baader foto+Solar Continuum, intensitatea luminoasa este similara. Pe viitor o sa adaug teste mai concrete poate rezolv si dilema &#8222;folie sau prisma?&#8221;.

Atentie: nu este suficienta prisma Hershel, atenuarea nu este nici pe departe suficient de mare pentru vizual sau foto, neaparat folositi un filtru ND si neaparat inca un filtru suplimentar, fie Solar Continuum fie polarizare liniara fie ambele. Un filtru de polarizare liniara realizeaza o filtrare variabila, rotind de el, pe o plaja mai mare la prismele ce lucreaza sub unghiul Brewster (modelul Lacerta), respectiv pe o plaja mai mica la celelalte (modelul Lunt sau Baader).