-----------------------------------
Bivanus
03 Feb 2023 12:30


-----------------------------------
In sfarsit ! Aseara am inghetat nitzel dar avut vreo doua ore puse cap la cap langa telescop. 
M-am uitat la Jupiter din nou, mai pe indelete , am reu&#537;it să folosesc câteva filtre, am văzut benzi slabe de culoare - prima dată cu ochii mei ! Am prins M42 in obiectiv , cu greu , luat la cautat de la centura in jos , dar a meritat , m-a &#537;ocat, si nu atat lumina cat întunericul , cumva unele stele erau &#8222;în fa&#539;ă&#8221; iar altele erau &#8222;în spatele&#8221; unei perdele întunecate.  

Am căutat cometa - cand am prins-o cu binoclu acum cateva zile părea o mică pată alungită - acum am reu&#537;it să o vad în lunetă &#537;i surpriză... fără culoare &#537;i fără coadă lungă , dar un drăgu&#539; norisor vag triunghiular cu un punct strălucitor în interiorul ei spre unul din vârfuri.

Dar Luna m-a dat pe spate! Clar o sa revin des pe ea, a trecut timpul fara sa stiu cand si din nou first for me , am putut vedea &#8222;sfarcurile&#8221; în interiorul unora dintre cratere.

Tehnic, totul a fost ok , montura a facut diferenta , ceva vibra&#539;ii la magnificatie mare, dar ma asteptam si nu au fost asa de speriat, oricum - controalele fine conteaza. Focalizarea este un vis, a doua viteză a ajutat la greu. Nici o &#8222;grădină violetă&#8221; pe langa Jupiter sau Lună nici pe la stelele de pe centura lui Orion, m-am uitat &#537;i la Sirius &#537;i a apărut clar dar cam tremurator. Cu Bresser-ul mic totul avea halou mai mic sau mai mare 

Singurul dezavantaj e 'priceperea' mea. Mai am de învă&#539;at despre cum să găsesc tintele la care vreau să mă uit si in acelasi timp sa schimb oculare,Barlow,adaptoarele de cameră . Un upgrade la o a treia mână ar fi interesant.