-----------------------------------
catalin dumitru
23 Ian 2023 18:54


-----------------------------------
Ok boss , rămâne a&#537;a cum vrei ! 

În altă ordine de idei , încă de ăsta vară mă tot gândesc despre cam cum s-ar vedea prin "&#537;obolan" cu ajutorul panopticelor de 24 . 
De ce scriu asta ... după ce am intrat în posesia "nepre&#539;uitului" , am constatat că pe acromatul 102/500 îmi cre&#537;te destul de semnificativ cromatismul transversal . 
Am zis că specia asta de oculare , datorită felului în care tratează conul luminos , face să iasă mai tare în eviden&#539;ă erorile optice ale acromatelor scurte . 

Surpriza a venit când am pus panopticul pe un teleobiectiv maksutov de 100 mm   o dihanie veche (de prin anii 50 ) ce a fost pusă de Erwin la 'vânzări' , anul trecut .

Ei bine , prin pan-ul de 24 se vede cromatism lateral destul de serios , fenomen care nu apare deloc cu oculare mult mai putin fandosite , precum kellner sau plossl . 

Posibil să aibă legătură &#537;i cu pozi&#539;ia ochiului , eu fiind genul de observator care plimbă ochiul peste toată fereastra ocularelor , pentru a mai anula din astigmatismul propriu . 

Dacă vei avea ocazia , să ne poveste&#537;ti &#537;i nouă .