-----------------------------------
iulian90
21 Ian 2023 23:04


-----------------------------------
Prezint noi imagini capturate printr-un nou sistem optic,[url=https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=220844#220844]helioscop Herschel DIY cu prisma de binoclu, montat pe luneta de 80/900mm. :) 

Am vizat in special regiunea AR 13190 care contine gigantica pata solara, dar si celelalte regiuni mai vizibile de pe discul solar.Seeing-ul insa nu a fost cooperant si am ales sa fac capturile la focala nativa a lunetei de 900mm, avand avantajul unui camp mai larg.

In zilele trecute am reusit sa observ pata gigantica din AR 13190 si cu ochiul liber, privind prin filtrul solar de apertura pentru telescopul de 114mm. Se vedea ca un punct negru , aproximativ pe meridianul discului solar, la sud de ecuator.

Imaginea vazuta cu ajutorul unui astfel de helioscop Herschel este mult mai calitativa decat imaginea vazuta prin filtru solar clasic tip folie, contrastul fiind foarte bun si chiar claritatea mai mare. Si in astrofoto se vad diferentele, cel putin la calitatea imaginii, dar si contrastul granulatiei solare care este mai ridicat. :)