-----------------------------------
iulian90
16 Ian 2023 10:00


-----------------------------------
Vin si eu cu noi vesti despre steaua Sigma Ori ; aseara s-a inseninat pe neasteptate cerul, asa ca am scos repede telescopul de 150mm si m-am pus imediat pe observatii. 

Prima tinta a fost chiar Sigma Orionis, la care am observat mai atent componentele ,cautand cu atentie si alte posibile stele obscure, cu magnitudini mari in apropierea componentelor lui Sigma Ori. 
Nu am zarit nicio alta stea in afara de  componentele AB, C, D si E, in schimb am observat la distanta destul de mare fata de acestea ,doua stele de magnitudinea de 12-13 (foarte greu vizibile), situate intre Sigma Ori si STF 761. Am facut si un desen in care stelele respective le-am notat cu "2" si "3". 
Iar la STF 761 am mai observat o stea de magnitudine 12 in apropierea componentei A, spre N-W de aceasta, fiind notata cu "1" in desen. Consultand Stelle Doppie am constatat ca aceasta stea este defapt componenta D a STF 761 si are magnitudinea mai exact de 11,8 si unghi P.A. de 308 grade, deci care coincide aproximativ cu pozitia observata de mine a acestei componente.  :) 
Minunea insa nu a tinut prea mult si dupa 20 minute s-a innorat complet , nu am apucat decat Sigma Ori si STF 761 sa le observ, dar mai profund, mai atent, dar multumit si cu atat.  Spre sa se mai imbuneze vremea ,ca de vreo saptamana numai nori si ploi au fost pe aici. :)