-----------------------------------
Mircea Pteancu
15 Ian 2023 15:56


-----------------------------------
Catalin

Era deja tarziu cand am scris mesajul si apoi am citit raspunsul tau. Nu am inteles intrebarea ta decat dupa ce am stins ''locomotiva''.
As fi vrut sa scriu ca ai dreptate, nu-i un Kellner ci un Kellner inversat. Apoi citind observatiile lui Silviu mi-am dat seama ca denumirea de Kellner, data de mine, este intradevar folclorica. Bill Paolini vorbeste de ''trei elemente'' sau ''1-2 design'', eu am adaugat denumirea de Kellner, fiind ''luat de val''.
Pozitia lentilelor in poza lui Paolini este cea corecta, chiar si aminteste de curbura pronuntata a fetei lentilei de camp.

zoth

Iti inteleg si impartasesc retinerea fata de confectionarea din plastic a accesoriilor astronomice.
Iar lentila de plastic este ceea ce m-a tinut departe de acest ocular pentru vreo sapte ani.
Fiind de acord deci cu felul in care vezi acest subiect, vin si iti pun o intrebare retorica: ''Dar ai si privit prin ocular ? ".

Ca sa nu se creada ca moshu Mircea se multumeste cu toate ''geancurile'', iata aici o discutie in care majoritatea celor care au servit lentila de plastic cu un pic de lamaie, au fost fericiti si incantati de ocularul de 23mm. 
Ocularul de 10mm a fost apreciat ca fiind cel putin egalul unui Plossl echivalent.
Iar din ocularul de 4mm, daca-i elimini lentila Smyth, rezulta un ocular de 7mm foarte bun.
Discutia este prea stufoasa ca sa o pot eu rezuma in cateva cuvinte, se intinde din Iunie 2015 pana in Iulie 2019, cei interesati o pot citi aici:

https://www.cloudynights.com/topic/503147-vite-23m-aspheric/

Va doresc o asferizare placuta, Mircea