-----------------------------------
Mircea Pteancu
15 Ian 2023 00:03

Ocular asferic 23mm
-----------------------------------
Seria de oculare asferice chinezesti, cu formula optica de baza Kellner si cu o lentila asferica de ochi din plastic a aparut sub marca Vite apoi SV Bony, Celestron si altele.
Seria contine un ocular f=23mm, un ocular f=10mm si unul f=4mm. Ultimul insa are prevazut la intrare o lentila Smyth.
Eu am obtinut  de pe forum un ocular de 23mm. Acesta poarta marca Celestron si are pe el inscriptionata si focala de 23mm si campul aparent de 62 grade.
Atasez mai jos o poza de la Bill Paolini in care vedem lentilele componente ale ocularului.

Sa invatam de la maiestri !
Atasez deci recenzia lui Bill Paolini pentru ocularul de 23mm.
(Atasez si poza cu ''sursa'' ocularului meu de la ''Vinde''. Ca sa fie clar, nu am alta ''combinatie'' cu colegul nostru care a pus in vanzare aceste oculare decat ca l-am contactat si l-am rugat sa-mi trimita unul ceea ce el a facut.
Ocularul a ajuns la mine, bine ambalat si in stare perfecta, Joi 12 Ianuarie.)

Vineri 13 Ianuarie am avut ocazia sa testez pe cer ocularul asferic.
Am folosit pentru testare, deocamdata, dobsonianul de 250mm F/4.8 si dobsonianul de 200mm F/ 6.16.

Dobul de 250mm l-am incercat cu acest ocular doar pentru a ma pune pe aceeasi lungime de unda cu Paolini. Asa cum a spus Bill, acest ocular nu este potrivit pe un telescop F/4.8. 
Este incorect din orice punct de vedere sa asteptam performanta buna pe un asemenea telescop de la un ocular format din numai trei lentile.

Pe dobsonianul de 200mm am comparat ocularul asferic f=23mm cu XCel 25mm, observand consecutiv si in repetate randuri roiuri stelare, de la Pleiade la M37-36-38-NGC 1907, Roiul Dublu, Stock 2 + nebuloasele M42-43 si M78 + stele duble precum Polaris, STF 750 din NGC 1981, Alfa Cas, Eta Cas sau Gamma And.

Observatii la F/ 6.16:

-Per ansamblu, nu a existat obiect sau detaliu care sa fie vizibil doar in unul dintre cele doua oculare.

-Corectia aberatiilor extra-axiale ale ocularului asferic 23mm este buna pana la 60% din diametrul campului. De la 70% apar aberatiile care afecteaza  tot mai puternic imaginea spre marginea campului.

-In zona centrala fondul cerului apare negru catifelat. Cam de la 60% fondul incepe sa devina usor gri spre margine. Presupun ca acest lucru se datoreaza absentei diafragmei de camp. Mai exact, capatul ocularului joaca rolul de diafragma dar apare neclar.

-In zona de 60% imaginea calitatea imaginii este de la ''buna'' in sus.

-Pentru ochiul meu, distanta pupilara = eye relief este prea mare. Nu imi place sa vad ''pe langa'' ocular. O idee buna este sa-l rog pe Armand sa-mi printeze o boneta mai inalta.

-Fara a anticipa, ma astept totusi ca asfericul sa fie un concurent dificil pentru Plossl 25mm in comparatia care urmeaza sa o fac.

-Campul vizual aparent este foarte probabil de 60-62 grade asa cum se afirma. Campul real al asfericului a fost foarte apropiat ca valoare de cel al lui XCel 25mm. Este un camp placut, nu foarte mare dar confortabil. Obiectele cunoscute amintite au fost gasite si incadrate cu mare usurinta.

-Contrastul de culoare al lui Gama And a fost mai viu in asferic.

-La M42 s-au vazut festoane, contrastul a fost bun.

-Rezolutia la stelele duble a fost buna, companionii slabi se vedeau cu usurinta langa stele primare mult mai luminoase.

Voi continua testele si voi actualiza cu noile rezultate de pe telescoapele F/7 si F/14.
Pana acum sunt foarte multumit de aceasta mica investitie.

Mircea