-----------------------------------
Mircea Pteancu
11 Ian 2023 01:26


-----------------------------------
Nimeni nu este perfect, nici macar geniile precum Galileo.
Foarte putini invatati se pot compara cu el. Dar a avut desigur si el niscaiva hibe. Gelozia a fost una dintre ele ... eu ... eu ... eu, mai exact  io ... io ... io pe limba lui.
Daca luam un exemplu dinafara cazului Simon Marius. Gassendi, alt astronom renumit al epocii, a efectuat observatii telescopice din ordinul lui Claude Fabry de Peiresc. In baza acelor observatii urma sa se elaboreze un atlas selenar prin transpunerea grafica a schitelor lui Gassendi de catre Claude Mellan, un renumit pictor al epocii.
Pentru inceput, echipa Gassendi - Mellan a executat trei planse, reprezentand Luna Plina si cele doua Patrare. Cu maxim respect si cu puparea inelului marelui sef de mafie astronomica Galilei, Peiresc ii trimite copii ale celor trei planse pentru a obtine o parere. Raspunsul lui Galilei a fost naucitor, citez aproximativ din memorie: ''cine a facut acele desene este un habarnamist care nu a vazut niciodata Luna printr-o luneta''. Cine vrea sa vada cum arata Luna printr-o luneta, acolo este Sidereus Nuncius (cartea mea) adica.

Atasez una din ilustratiile din Sidereus Nuncius, editia originala a lui Tomasso Baglione si aceeasi faza lunara in reprezentarea echipei Gassendi - Mellan. 
Hevelius, care a primit si el desenele lui Gassendi-Mellan,  ''a tras apa'' si dumnealui ...  dupa aceste incercari stangace.
Peiresc, mare admirator al lui Galileo, ce a facut ? A suspendat finantarea si a anulat proiectul  care ne-ar fi furnizat inca din primele decenii ale secolului XVII un atlas selenar adevarat si conform cu realitatea.
Las cititorii acestor randuri sa decida care reprezentare este stangace si care este conforma cu realitatea.

Mircea