-----------------------------------
mmarin
28 Dec 2022 00:24

Baader Morpheus
-----------------------------------
De&#537;i sunt mai mul&#539;i utilizatori ai acestor oculare pe forum, se pare că nimeni nu e dispus să scrie un review amănun&#539;it. Am să încerc eu.
   Sunt vreo trei ani de când am început să iau în considerare înlocuirea ocularelor Baader Classic Orho cu ceva mai performant. Nu mă în&#539;elege&#539;i gre&#537;it, am fost &#537;i sunt în continuare încântat de ele dar câmpul vizual îngust se dovede&#537;te adeseori frustrant, la fel &#537;i nevoia de a verifica în permanen&#539;ă dacă lentila de ochi e curată - cea mai mică dâră de sebum lăsată de gene are un impact puternic asupra imaginii, lucru pe care l-am descoperit doar după foarte multe ore de observa&#539;ii.
    Documentarea &#537;i verificarea încruci&#537;ată a informa&#539;iei disponibile a durat destul de mult dar am reu&#537;it să reduc progresiv op&#539;iunile până a rămas doar una: Baader Morpheus. Ocularele au fost achizi&#539;ionate treptat, pe măsură ce acestea (&#537;i fondurile) au fost disponibile; pe cel de 14,5mm l-am considerat redundant. La fel, evaluarea a cerut timp, din motive de disponibilitate &#537;i de condi&#539;ii meteo dar, în final, cred că am suficiente date ca să pot oferi o imagine coerentă despre punctele forte &#537;i cele slabe ale acestor oculare.
   Cu to&#539;ii le-am văzut în poze: cu greu pot fi descrise ca fiind frumoase dar privite de aproape inspiră încredere prin calitatea construc&#539;iei. Îmbinările corpului sunt invizibile, tratamentele anti-reflex sunt impecabile, par mai u&#537;oare decât sunt &#537;i singurul aspect deranjant aici e fontul ales pentru inscrip?ionare: dacă reu&#537;e&#537;ti să cite&#537;ti focala pe întuneric e&#537;ti membrul unui club select cu doar câ&#539;iva membri. 
   Bro&#537;urica strecurată în cutie are scris cu ro&#537;u pe prima pagină: &#8222;pentru observa&#539;ii vizuale &#537;i fotografie&#8221; recomandându-l atât pentru proiec&#539;ie la ocular cât &#537;i pentru fotografie afocală. Partea cu proiec&#539;ia e tentantă dar nu m-a impresionat; pentru o imagine decentă e necesar să plasăm senzorul destul de departe ceea ce înseamnă că doar ocularele cu focală lungă sunt utilizabile. În plus, imaginea prezintă o abera&#539;ie cromatică laterală destul de pronun&#539;ată. Afocal, din nou nu impresionează. Poate că al&#539;ii vor avea mai mult noroc dar nu l-a&#537; recomanda pentru asta.
   Vizual, lucrurile se schimb?. &#8222;Rezolu&#539;ia &#537;i contrastul la centru rivalizează cu Zeiss Abbe ll cu performan&#539;ă aproape identică pe întregul câmp&#8221; spune bro&#537;urica &#537;i asta miroase a marketing. Nu-s prea mul&#539;i muritori cu acces la legendarele ZAO ll a&#537;a că a trebuit să le compar cu ceva mai slăbu&#539;: BCO. Ca bancuri de testare am avut dobul 200 f/6 cu corector de comă Explore Scientific HR &#537;i tripletul 90 f/6 (cu corectorul TS Flat2 pentru ocularele de 9, 12,5 &#537;i 17,5mm) 
   Am descoperit cu surprindere că, la focale apropiate, Morpheus se plasează net în fa&#539;a BCO atât în ceea ce prive&#537;te contrastul &#537;i rezolu&#539;ia la centru cât &#537;i prin transmisia luminii. Nu prea mi-a venit să cred &#537;i am repetat testele iar &#537;i iar - rezultatele au fost acelea&#537;i: detaliile aflate la limita instrumentului erau mai u&#537;or decelabile &#537;i pentru mai mult timp în Morpheus. În plus, rezolu&#539;ia &#537;i contrastul la marginea câmpului este într-adevăr foarte aproape de cele din centru dar dependente de pozi&#539;ionarea ochiului - abera&#539;ia de sfericitate a pupilei de ie&#537;ire e mult mai redusă decât la alte oculare dar î&#537;i face sim&#539;ită prezen&#539;a mu&#537;când din calitatea imaginii dacă ochiul nu e plasat ideal. Pe timp de zi se remarcă o oarecare lipsă de uniformitate în iluminarea câmpului atunci când mi&#537;ti ochiul dar pe timp de noapte toate aceste probleme dispar. Din cât am putut aprecia, toate ocularele testate au câmp plat, poate cu o vagă curbură pozitivă, mai accentuată dacă îndepărtez ochiul de ocular. Chiar dacă într-o confruntare direct? ZAO ll câ&#537;tigă, Morpheus rămâne extrem de impresionant.                          
   Baader reclamă pozi&#539;ia pupilei de ie&#537;ire ca fiind între 17,5 &#537;i 20mm de la lentila de ochi, func&#539;ie de ocular. Anatomia ochiului mai taie 2-3 milimetri, abera&#539;ia de sfericitate a pupilei de ie&#537;ire mai mănâncă &#537;i ea 2-3;  în final, nu chiar toate focalele sunt comode de utilizat cu ochelari - cel de 4.5mm sigur nu. Diafragma de câmp e plasată destul de precis în planul focal dar întrucât grupul de lentile dinaintea sa nu e acromatizat se remarcă un inel albastru care pare să-i lovească pe unii în sim&#539;ul estetic. Am remarcat &#537;i o vagă iluminare a câmpului exterior, chiar la margine &#537;i nu într-o măsură deranjantă, abia detectabilă. Dacă apropii ochiul mai mult, aproape că dispare. Distorsiunea rectiliniară e decelabilă, unii o vor găsi deranjantă dar eu consider că au ales compromisul ideal, orice reducere ar face iluminarea câmpului exterior uăor vizibilă sau chiar deranjantă.
   &#8222;Diafragme interne optimizate&#8221; spune mai departe bro&#537;urica. Asta e aproape adevărat, o singură suprafa&#539;ă are tendin&#539;a de a reflecta lumina parazită sub forma unui inel - e drept, destul de departe de pupila de ie&#537;ire - dar în anumite condi&#539;ii poate afecta calitatea observa&#539;iei. În plus, un obiect luminos aflat chiar în afara câmpului ocularului poate genera reflexii (flares) dar trebuie să fie o lumină într-adevăr puternică ca să deranjeze. 
  &#8222;Optimizat pentru binoscop&#8221;. A&#537; zice că da. Corpul are un diametru maxim de 55mm, singurele oculare care ar putea crea probleme sunt, din nou cele de 4,5mm din cauza eye-relief-ului mic. Altfel, le-am rotit pe toate în portocular, cu telescopul bine în&#539;epenit, &#537;i toate par să aibă axa optică perfect aliniată cu cea mecanică.
   Apărătoarea de ochi din cauciuc pare bine calculată, reduce eficient lumina parazită fără a fi în drum; în cutie e inclus un inel de extensie metalic dar nu am sim&#539;it nevoia să-l folosesc. De fapt, pentru ocularul de 4.5mm cupa e pu&#539;in cam lungă &#537;i, în consecin&#539;ă, stă mai mult pliată. Pentru fani, o cupă &#8222;frunză&#8221; e inclusă în fiecare cutie.
   În concluzie, un set de oculare performante dar nu perfecte. Pentru mine acoperă toate cerin&#539;ele fără să simt că compromisurile făcute de proiectant mi-ar reduce în vreun fel calitatea observa&#539;iilor. Dimpotrivă, greutatea &#537;i mărimea fizică par a fi optime pentru mine, făcând schimbarea lor în întuneric simplă &#537;i lipsită de stress. Calitatea optică le face adecvate atât pentru DSO cât &#537;i pentru planete. Stelele sunt punctiforme pînă la marginea câmpului &#537;i când spun punctiforme înseamnă că sunt nu doar rotunde ci atât de mici pe cât le permit legile fizicii. Dacă apar altfel, veriga slabă e telescopul. Cu răbdare am putut decela o urmă de abera&#539;ie cromatică laterală, e într-adevăr la limita percep&#539;iei &#537;i în consecin&#539;ă neglijabilă. Puterea rezolvantă &#537;i contrastul detaliilor sunt uimitoare, când turbulen&#539;a mă obliga să limitez magnifica&#539;ia la 200x cu BCO, Morpheus permite până la 300. De&#537;i controlul imperfect al luminii parazite pare să afecteze întrucâtva observa&#539;iile lunare, contrastul &#537;i detaliile oferite inclusiv pe lună plină sunt peste ce am experimentat până acum. Pozi&#539;ionarea ochiului, de&#537;i oarecum critică nu e dificilă, cumva pare să te ghideze către punctul optim. Dacă cele câteva neajunsuri enumerate mai sus nu sunt intolerabile &#537;i pre&#539;ul (piperat, dar sensibil mai mic decât al altor oculare premium) nu e complet inaccesibil, eu zic că merită luate în considerare, calitatea lor optică e greu de egalat.