-----------------------------------
Mircea Pteancu
22 Dec 2022 23:47


-----------------------------------
Intervin nu ca ''sa pun gaz pe foc'' dar a fost atins un subiect drag (si) mie, cel al unui obiect Deep Sky deosebit, NGC 7000. Nu ca sa dau dreptate unuia sau sa-l contrazic pe altul.

Eu am fost sub cer Bortle 2 la Grosii Noi doar odata iar atunci - ca sa-l parafrazez pe Tavi Stanescu - ''nu mi-am pierdut vremea '' cu observatii binoculare. Am topait cu dobul de 203mm al lui Armand de la un obiect cunoscut la altul ... dar nu le mai recunosteam !
Imi amintesc insa bine cum Armand mi-a povestit ca a vazut de acolo obiecte dificile precum Nebuloasa America de Nord, Veil sau M33 cu binoclul. Poate va da el niste detalii.
Eu sunt nu doar cu ochiul la ocular ci mai folosesc inca acele obiecte paralelipipedice, cu multe foi, numite carti. Ba chiar uneori mai scriu si eu.

Si acum,  la subiect ...

Dave Mitsky il citeaza pe Walter Scott Houston care a observat NGC 7000 cu un binoclu de teatru fata de care mini-binoclul lui Tudor este un tanc. Vezi postarea #25 de la acest link:

https://www.cloudynights.com/topic/633548-messier-33-photo/

Oare asa sa fie ? 
Da, asa este ! Este mai bine sa verificam decat sa polemizam.
La pagina 201 a cartii ''Deep Sky Wonders'' , in editarea lui Stephen O'Meara pentru Sky and Telescope, Sky Publ. Corp. , Cambridge 1999, Walter Scott Houston descrie cum a observat NGC 7000 cu un binoclu galilean (de teatru), din acelea care se deschid ca tabachera, cumparat pentru un dolar, la un carnaval. Asta se intampla pe cand Scotty era elev la scoala generala. Citez: 

''If observing conditions are very good, and you know what size and shape to expect, the North America Nebula can be made out easily with the naked eye. An opera glass makes it more apparent, but this is not true when more powerful binoculars are used...''.  

Mircea