-----------------------------------
Mircea Pteancu
13 Dec 2022 20:22


-----------------------------------
Aseara, Luni 12 Decembrie a.c. am facut observatii desi vremea a fost mai degraba potrivnica. Cerul era strabatut de mase mari de nori cirrus, aerul fiind paclos. 
Dar folosind mariri de pana la 156x, am constatat ca seeingul era in jur de Pickering 8, deci foarte bun.
Instrumentele folosite au fost luneta cu obiectiv Swift 818 D=60mm F=500mm si telescopul Maksutov ETX 90X1250mm.

Cu luneta 60x500mm am apucat sa verific buna functionare a unor mici modificari pe care le-am facut:
 
-La 20x/ Plossl Sirius 25mm campul a fost mult mai generos decat era necesar pentru cuprinderea Pleiadelor. 

-Iar la Hyade asteptarile mele au fost chiar depasite. 
Calculul arata ca luneta ar trebui sa aiba un camp efectiv de 156 minute. 
Ori aseara am ''prins'' in acelasi camp vizual atat perechea de stele Theta 1-2 Tau cat si Sigma 1-2, cu Aldebaran si oastea stelara din preajma lui. Ceea ce, dupa Stellarium inseamna cu cinci minute de arc mai mult, adica 161 minute. Nu ma deranjeaza !  :P 

-La Theta 1 / Trapezul lui Orion am vazut trei stele la 20x.

-La NGC 1981 s-a vazut ''scheletul crocodilului''.

-La M42 se zarea nebulozitate. 

-Am rezolvat Mintaka si STF 747 si cam atat. Deoarece am fost lenes si nu am confectionat parasolar, obiectivul s-a aburit la scurta vreme.

ETX 90mm a rezistat mult mai bine la aburire deoarece purta parasolarul Makului TS 100mm.
Am folosit ocularul Plossl Sirius 25mm/ 50x si ocularul zoom Seben 8-24mm pentru mariri de la 52x pana la 156x:


-Am incercat, sa rezolv Lista lui Lockyer, fara mare speranta de a o finaliza.
Mintaka a fost separata foarte larg.
Companionul lui Rigel s-a zarit uneori daca zona era acoperita de norii subtiri care actionau ca un filtru.
Zeta Ori a fost rezolvata, AB cu dificultate. In peticele de cer senin se vedea si AC.
Sigma Ori/ STF 762 a fost una dintre marile suprize ale serii. Se vedea tot timpul ca tripla deci se vedeau AB-D si AB-E spre Est. Dar cand priveam la 156x spre D, aflat la 13'' spre Est, se vedea si AB-C ,cu companionul 8.8mv la 11'' spre Vest.

stop cadru cu raportu' ca iar e senin, merg la observatii, revin 
noa, gata  ... ''veni, vidi, observati'' si motor
Lambda Ori, rezolvata-separata ca tripla
Si cam atat din Lista lui Lockyer. Cu un Mak de 90mm n-are nici un rost sa incerc sa rezolv 52 Ori. Este fizic imposibil.
Dar, una peste alta, hobbitul acesta Mak 90mm s-a descurcat mai mult decat onorabil cu acele stele din Lista lui Lockyer ... care sunt de nasul sau ... mai exact ... de corectorul sau !

-Exista insa in Orion stele duble si multiple pentru toate gusturile si aperturile. Am tintit ETX spre Eta Ori/ DA 5 AB pe care a rezolvat-o si separat-o cu brio la 156x/ zoom Seben 8mm si cu atat mai mult la 178x / Ortoscopic Vixen 7mm Circle V.

-La asa rezultate ... mi s-a urcat democratia astronomica la cap si m-am aventurat sa incerc rezolvarea dublei 32 Ori/ STF 728 de la Est de Bellatrix/ Gamma Ori si care are acum o separatie de 1.3''.
Ceea ce am vazut a fost primara alba avand lipita de ea, in cadranul I, discul Airy gri-galbui al companionului mai slab luminos, aflat la 178x intre aceasta si primul inel de difractie. Deci separare -nici vorba dar rezolvare = da ! 
Seeingul a fost bun, la Pickering 8. Marirea a fost generoasa la 178x, deci undeva spre maximul util.
Este probabil prematur sa ma pronunt dar convingerea mea este ca ETX atat poate. Nu cred ca voi obtine in viitor rezultate mai bune.

Alte observatii:

-La Alcyone/ STFA 8 in Pleiade se vedeau cei trei companioni , formand un triunghi. M45 este deja prea extinsa, nu incape in campul ocularului Plossl 25mm dar nu-i nici departe de asta.

-In Trapezul lui Orion se vedeau patru stele

-In roiul NGC 1981 se vedeau mai multe stele decat in luneta Swift 818.

-Iota Ori a fost rezolvata si separata ca tripla, in acelasi camp cu STF 747

- Nebuloasa M42 se vedea mult mai extinsa ca in luneta de 60mm si se zarea slab si M43.

-M35   -Castor ca tripla   - Delta Gem-negativ  - NGC 2169/ rOIUL ''37'' cu dubla din coltul cifrei ''3'' rezolvata 

-Alfa Cas si Eta Cas ca tripla   -M103, slab luminoasa cu 13/14 stele, inclusiv dubla ''din varf'' rezolvata

-Roiul Dublu din Perseu si ET Cluster din Cassiopeia, slab luminoase, vazute prin nori subtiri

-Iota Cas ca tripla, am facut schita

-Theta Aur ca tripla. 

A fost o buna sesiune de observatii. Stop, ca nu mai rezistam la frig.

Mircea